Συναυλία του Σαββόπουλου στη Θεσσαλονίκη – 1η Απριλίου 1983

 

Συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ιστορική συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Παλέ Ντε Σπορ (Αλεξάνδρειο Μέλαθρο) της Θεσσαλονίκης την 1η Απριλίου 1983. Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ-1 σε παρουσίαση του Γιώργου Παπαστεφάνου και σκηνοθεσία της Μίκας Ζαχαροπούλου και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) για τα 20 χρόνια της γενιάς του 1-1-4 και των διεκδικήσεων του 15% για την παιδεία. Το Παλέ ντε Σπορ γέμισε με επτά χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έξω από το γήπεδο υπήρχε άλλος τόσος κόσμος που δεν κατάφερε να μπει στο χώρο της συναυλίας. Τη μουσική μπάντα του Σαββόπουλου πλαισίωναν σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Μηνάς Αλεξιάδης στο πιάνο, ο Βασίλης Σαλέας στο κλαρίνο, οι Χρήστος Ζέρβας και Παναγιώτης Καλατζόπουλος στο μπουζούκι και τις κιθάρες και ο Γιώργος Δεσποτίδης στο βιολί. Δίπλα στον Σαββόπουλο εμφανίστηκε και η «Οπισθοδρομική Κομπανία» με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ο Διονύσης Σαββόπουλος ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια από την εικοσαετή μουσική του πορεία του,  ξεκινώντας από το δίσκο «Φορτηγό» (1966) και φτάνοντας μέχρι  το άλμπουμ του «Τραπεζάκια έξω» (1983), το οποίο είχε μόλις κυκλοφορήσει.

Με αφορμή την επέτειο σαράντα ετών από την ιστορική αυτή συναυλία του Δ. Σαββόπουλου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρόγραμμα της συναυλίας όπως αυτή μεταδόθηκε την 1η Απριλίου 1983. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο από τους θησαυρούς του Αρχείου της ΕΡΤ, το οποίο αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε από τις ταινίες 2 ιντσών του αυθεντικού υλικού.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1983

(video)

Στο πρόγραμμα της συναυλίας του Διονύση Σαββόπουλου στη Θεσσαλονίκη την 1η Απριλίου 1983, όπως αυτή μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ-1, περιλαμβάνεται σύντομη συζήτηση πριν την έναρξη της συναυλίας, όπου ο Γιώργος Παπαστεφάνου αφού προλογίσει τη συναυλία, συζητάει με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Όλγα Τριαρίδη, εκπρόσωπο της επιτροπής που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Μιλούν για τη δεκαετία του 1960 και την αντίστοιχη φοιτητική περίοδο των διεκδικήσεών και τη γενιά του 1-1-4, ενώ ο Σαββόπουλος αναφέρεται επιπλέον και στο νέο δίσκο του με τίτλο «Τραπεζάκια έξω», τραγούδια από τον οποίο πρόκειται να ερμηνεύσει. Εξηγεί επίσης τους λόγους που τον ωθούν στη δημιουργία νέων τραγουδιών, μιλάει για το έντεχνο τραγούδι ως ζωντανή τέχνη στο βαθμό που εκείνο συνδέεται με το λαϊκό τραγούδι και τη λαϊκή μουσική παράδοση, ενώ υπογραμμίζει και τη νέα άνθηση της λαϊκής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας  ο Διονύσης Σαββόπουλος ερμηνεύει τα τραγούδια «Άγγελος Εξάγγελος» από το δίσκο «Βρώμικο ψωμί» (1972), τα τραγούδια «Μας βαράνε ντέφια», «Δεν είναι ρυθμός», «Ας κρατήσουν οι χοροί», «Το χειμώνα ετούτο», «Φλόγες», «Νέο κύμα» και «Τσάμικο» από το δίσκο «Τραπεζάκια έξω» (1983), τα τραγούδια «Ήλιε αρχηγέ», «Συννεφούλα», «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη», «Βιετνάμ γιε-γιε», από δίσκο «Φορτηγό» (1966), το τραγούδι  «Μπάλλος» από το ομώνυμο άλμπουμ του 1971, «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;» από το δίσκο «Ρεζέρβα» (1979), «Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» από δίσκο «Δέκα χρόνια κομμάτια» (1975) και «Είδα την Άννα κάποτε» από το δίσκο «Το περιβόλι του τρελού» (1969), ενώ μαζί με την «Οπισθοδρομική κομπανία» ερμηνεύουν τα «Πολιτευτής» και «Κανονάκι» από το άλμπουμ Ρεζέρβα (1979),  «Ζεϊμπέκικο» (Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια) από το δίσκο «Βρώμικο ψωμί» (1972) και «Σαν τον Καραγκιόζη» από το δίσκο «Δέκα χρόνια κομμάτια» (1975). Ο Διονύσης Σαββόπουλος ερμηνεύει επίσης το «Ο χρόνος που μετράει», μια σύνθεση του Luccio Dalla, ανέκδοτο δισκογραφικά ακόμα το 1983. Τέλος ο Σαββόπουλος όπως συχνά συνηθίζει αφηγείται την ιστορία «Ο κότσυφας», ενώ προς το τέλος της συναυλίας κατεβαίνει από τη σκηνή και χορεύει βαλς με τη σύζυγό του Άσπα.

Παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σκηνοθεσία: Μίκα Ζαχαροπούλου

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 1 Απριλίου 1983

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS