Έφυγε χθες, 30 Οκτωβρίου, από τη ζωή ο σπουδαίος συγγραφέας και Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός. Γεννημένος στις 16 Δεκεμβρίου 1932 στο Καστρί Κυνουρίας, στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου η οικογένειά του μετακινήθηκε σε διάφορες πόλεις και ο Βαλτινός φοίτησε στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στην σχολή κινηματογράφου ”Σταυράκου”. Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έγινε το 1958 με τη βράβευση του διηγήματός του ”Κατακαλόκαιρο”, σε διαγωνισμό του περιοδικού ”Ταχυδρόμος”. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διηγηματογραφία και με τη μετάφραση έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με το θέατρο και με την συγγραφή σεναρίων.
Το 1963 αποτέλεσε έτος-σταθμό για την πορεία του μιας και τότε δημοσίευσε στο περιοδικό ”Εποχές” το αφήγημα ”Η κάθοδος των Εννιά”, έργο που κυκλοφόρησε και σε γερμανική μετάφραση το 1976. Το 1978 εκδόθηκε αυτοτελώς σε βιβλίο από τις εκδόσεις Κέδρος. Ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική γραφή και μετάφραση- συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν-, καθώς και με το κινηματογραφικό σενάριο. Έγραψε τα σενάρια των ταινιών ”Μέρες του ’36 , ”Ταξίδι στα Κύθηρα’, ”Το μετέωρο βήμα του πελαργού”, κ.ά. Ειδικότερα, για την ταινία ”Ταξίδι στα Κύθηρα” (1984, σκηνοθεσία: Θ. Αγγελόπουλου) τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών.
Ακόμη, ο Θανάσης Βαλτινός διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ (1989-1990) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2005 – 2006). Το 1990 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του ”Στοιχεία για τη δεκαετία του ΄60”. Το 2002 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2012 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το σύνολο του έργου του. Το 2016 έφτασε στην ύψιστη τιμή της πορείας του όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Η ιστορία των χρόνων μου” παραγωγής 2004, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Θανάση Βαλτινό.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ: 1963
”Η ιστορία των χρόνων μου” είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων δημιουργών για μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, του έργου τους ή της χώρας. Το επεισόδιο αναφέρεται στον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό, επικεντρώνοντας στο 1963, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική τόσο για το έργο του όσο και για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, σε αυτό το επεισόδιο ο Θανάσης Βαλτινός επιχειρεί μια αναδρομή στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του. Η προσωπική του αφήγηση σχετικά με την πορεία του στον χώρο της λογοτεχνίας εξελίσσεται με συνεχείς αναφορές στην πορεία που ακολουθούν οι ήρωες του βιβλίου του κατά την κάθοδό τους από τα βουνά της Πελοποννήσου, όπου πέρασε κι ο ίδιος τα πρώτα χρόνια της ζωής του, προς τη θάλασσα και την πόλη του Γυθείου.
Επιπλέον, ο συγγραφέας αναφέρεται στα εφηβικά του χρόνια κατά τη διάρκεια της σκληρής δεκαετίας του ’40 και αφηγείται την ιστορία της πρώτης δημοσίευσης του κειμένου του ”Η κάθοδος των εννιά”, που έμελλε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του. Μιλά επίσης για τους δασκάλους του και τις επιρροές που δέχτηκε στη διαμόρφωση της λογοτεχνικής του γλώσσας και οπτικής. Την αφήγηση του Θανάση Βαλτινού πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 1963, όπως η βράβευση του Γ. Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, οι εκλογές του Νοεμβρίου με τη νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου και η δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
Έτος παραγωγής: 2004
Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος