Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Δερβενιώτη, στις 4 Δεκεμβρίου 2004. Ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης γεννήθηκε το 1922 στην Ζαγορά Πηλίου και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Αρχικά διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική, ενώ όταν ο παππούς του σταμάτησε να εργάζεται ως μουσικός τον αντικατέστησε εκείνος στην κομπανία που είχε με τον Γιάννη Βισβίκη. Στα χρόνια της Κατοχής αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ, έγινε επίσης μέλος της Ε.Π.Ο.Ν. και του Κ.Κ.Ε. ενώ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Το 1950 τον βρίσκει στην Αθήνα, όπου ξεκινά την αναζήτηση δουλειάς ως μουσικός. Τον πρώτο καιρό γράφει σε νότες τα τραγούδια λαϊκών συνθετών της εποχής, οι οποίοι δεν ήξεραν να γράφουν και να διαβάζουν σε πεντάγραμμο. Το 1952 γνωρίζεται με τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη («Τσάντα») και λίγο αργότερα ηχογραφεί το πρώτο τραγούδι, του οποίου υπογράφει τη σύνθεση, που έχει τίτλο «Μόνο ψέμα και απιστία» και το ερμηνεύει ο Γιάννης Τζιβάνης. Ακολουθεί η συνεργασία του με σημαντικούς στιχουργούς της εποχής, ανάμεσα τους ο Κώστας Βίρβος, με τον οποίο έγραψαν μαζί περίπου 600 τραγούδια, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Μάνεσης και ο Χρήστος Κολοκοτρώνης. Παράλληλα, τραγούδια του ερμηνεύουν μεγάλοι τραγουδιστές, όπως: Καίτη Γκρεύ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Πάνος Γαβαλάς, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Στράτος Διονυσίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Λάκης Χαλκιάς, Σπύρος Ζαγοραίος, Γιώργος Νταλάρας, Τόλης Βοσκόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Πασχάλης Τερζής κ.ά. Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες του είναι και τα τραγούδια: «Αναστενάζει ο μπαγλαμάς», «Παράπονα και κλάματα», «Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε», «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι» «Άλλα μου λεν’ τα μάτια σου», «Να καεί το πελεκούδι», «Αφήστε με στον πόνο μου», «Στις φάμπρικες της ξενιτιάς», «Ένα σφάλμα έκανα» κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ
(video)
H εκπομπή είναι αφιερωμένη στο μεγάλο λαϊκό συνθέτη Θόδωρο Δερβενιώτη. Ο ίδιος κάνει μια αναδρομή στην προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία, αναφέροντας τους σημαντικότερους σταθμούς της.
Η αφήγηση του ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Ζαγορά Πηλίου. Μιλά για τον παππού του, ο οποίος ήταν μουσικός, αλλά και για τον συνεργάτη του Γιάννη Βισβίκη, που του έμαθε βυζαντινή μουσική και τον στήριξε στα πρώτα του μουσικά βήματα. Στη συνέχεια αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, στον αντιστασιακό του αγώνα, αλλά και στα χρόνια της εξορίας του. Παραμονές Χριστουγέννων του 1949, ο Θόδωρος Δερβενιώτης επιστρέφει από την Μακρόνησο κι αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Τον πρώτο καιρό δημιουργεί συγκρότημα με κάποιους ερασιτέχνες και παίζουν σε διάφορα μαγαζιά, ενώ το καλοκαίρι του 1951 πηγαίνει στο Καφενείο των Μουσικών, γνωρίζεται με διάφορους επαγγελματίες της εποχής, κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο και πολύ γρήγορα έρχεται και η επιτυχία. Τα τραγούδια του ερμηνεύουν τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, ενώ παράλληλα ο ίδιος εργάζεται και σε νυχτερινά κέντρα ως μουσικός, μέχρι και το 1960, που αποφασίζει να σταματήσει, αφού, όπως εξηγεί, δεν άντεχε το ξενύχτι.
Για τον Θόδωρο Δερβενιώτη μιλούν ο στενός του συνεργάτης Κώστας Βίρβος, με τον οποίο έγραψαν μαζί περίπου 600 τραγούδια και ο Στράτος Διονυσίου, ο οποίος ερμηνεύει και κάποια τραγούδια του. Τραγουδούν, επίσης, η Πόλυ Πάνου, ο Γιάννης Καλατζής, ο Κώστας Μοσχοβίτης, ο Αλέκος Σεφαλίδης και η Μαρίνα Μπαρούτα με τη Ζαγοριανή Κομπανία. Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία.
Παίζουν: Στράτος Παχής και Νίκος Κάπιος
Ψέλνουν: ο μικρός Α. Ρούσσης και ο Θόδωρος Δερβενιώτης
Σκηνοθεσία: Μάχη Λιδωρικιώτη
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14/5/1983
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr