Τζένη Καρέζη – 27 Ιουλίου 1992

Η αξέχαστη Τζένη Καρέζη, μια από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 1992. Ήδη από το ξεκίνημα της πορείας της, στο διάστημα 1955-1959, ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο, δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, όπως ο Μινωτής και η Παξινού, σε έργα των: Λόρκα, Σαίξπηρ, Τολστόι, Μίλλερ, Αντρέγιεφ και άλλων. Το 1955 έπαιξε στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελάριου, ταινία που την καθιέρωσε στον κινηματογράφο. Από το 1968 μέχρι το θάνατό της το 1992, έπαιξε στο θέατρο μαζί με τον σύντροφό της Κώστα Καζάκο σε εμβληματικά έργα που γνώρισαν τεράστια επιτυχία.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει από την εκπομπή το Θέατρο της Δευτέρας, την παράσταση:

«Πρόσωπο με πρόσωπο» του Αλεξάντρ Γκέλμαν


Το έργο του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντρ Γκέλμαν πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου την περίοδο 1985-1986 στον θέατρο “Αθήναιον”, γνωστό και ως θέατρο «Τζένη Καρέζη». Προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 24 Οκτωβρίου 1988.

Η υπόθεση του έργου αφορά στην αναμέτρηση ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι, στο πρόβλημα της σχέσης γονιών και παιδιών και στις ανταγωνιστικές σχέσεις οικογένειας-επαγγελματικής επιτυχίας ενώ αναδεικνύει παράλληλα τις σαθρές δομές της κρατικής ιεραρχίας και τα αρνητικά φαινόμενα της σοβιετικής κοινωνίας, εκφράζοντας οικουμενικές αξίες. Τα δύο πρόσωπα του δράματος, το ζευγάρι του Αντρέι και της Νατάσας, που έχουν διανύσει μια φαινομενικά αρμονική ζωή είκοσι χρόνων, αντιμετωπίζει μια βαθύτατη κρίση εξ αιτίας ενός τραγικού γεγονότος: ενός εργατικού ατυχήματος που συνέβη στον γιο τους Αλεξέι κάτω από την επίβλεψη του αριβίστα τεχνοκράτη πατέρα του. Το δυστύχημα ανατρέπει τη ζωή των συμβιβασμών και γίνεται η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια τα μυστικά, τα πρόχειρα επουλωμένα τραύματα, οι ενοχές, η ανταγωνιστική τους σχέση αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μεταλλάσσει τον άνθρωπο το κυνήγι του χρήματος και της κοινωνικής καταξίωσης, αφαιρώντας του τη συνείδηση και την ηθική.

Ο διάσημος Ρώσος δραματουργός Γκέλμαν δίνει με εξαιρετική μαεστρία τη σύγκρουση και τον αλληλοσπαραγμό των δύο συζύγων που οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί αποδίδουν με μια συγκλονιστική γνησιότητα.

Διάρκεια: 02:16:03

Σκηνοθεσία: Ολέγκ Εφρέμοφ, Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Μετάφραση: Κατερίνα Ζορμπαλά, Τζένη Καρέζη

Σκηνικά-κοστούμια: Σάββας Χαρατσίδης

 

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS