Βασίλης Γεωργιάδης – 30 Απριλίου 2000

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, στις 30 Απριλίου 2000. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας η μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΛΑΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
(video)

Η εκπομπή παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Βασίλη Γεωργιάδη. Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Οι άσσοι του γηπέδου», «Κόκκινα φανάρια» και πολλών ακόμη επιτυχιών μιλάει για την καταγωγή του, εξηγεί πως ήρθαν με την οικογένεια του από τα Δαρδανέλια στον Πειραιά, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και θυμάται τα παιδικά του χρόνια στην Αχαρνών και στο Ξυλόκαστρο που έζησαν στη συνέχεια. Εκεί έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, αλλά είδε και για πρώτη φορά κινηματογράφο κι έκτοτε μαγεύτηκε, όπως εξηγεί. Ενώ λοιπόν έρχεται και πάλι στην Αθήνα για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, αποφασίζει ότι θέλει να γίνει σκηνοθέτης.
Ο Βασίλης Γεωργιάδης μιλά επίσης για το συμμαθητή και φίλο του Ιάκωβο Καμπανέλλη, αλλά και για τη γνωριμία του με τον Νίκο Τσιφόρο και τη συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ. Αναφέρεται ακόμη στην πρώτη του ταινία «Οι άσσοι του γηπέδου», η οποία γυρίστηκε με τη χρηματοδότηση φίλων του, όπως αποκαλύπτει, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έπαψε να ασχολείται με τον κινηματογράφο. Μιλά όμως και για τις σειρές που έκανε για την τηλεόραση, όπως «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Οι Πανθέοι», «Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» κ.ά.
Για το ήθος, τη σεμνότητά και την ποιότητα της δουλειάς του Βασίλη Γεωργιάδη μιλούν άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του. «Ξέρει πολύ βαθιά να διηγηθεί ένα έργο με μια υψηλότατη αισθητική. Κι εκείνο που είναι πάρα πολύ σπουδαίο είναι ότι ξέρει να χειρίζεται πάρα πολύ καλά τους ηθοποιούς του, το υλικό του. Πολύ σπάνια άνθρωποι που ασχολούνται με τον κινηματογράφο ξέρουν τόσο καλά τον ηθοποιό», τονίζει η Μπέτυ Αρβανίτη. «Είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Το κελάηδισμα ενός πουλιού στο δέντρο ή το κύμα που χτυπάει στο βράχο για τον Γεωργιάδη γίνεται ένας μύθος», συμπληρώνει ο Πέτρος Καπουράλης. «Η υποδειγματική σεμνότητα του δεν του επέτρεψε ποτέ να αυτοπροβληθεί, όπως συνηθίζεται στον τόπο μας», λέει η Βιβέτα Τσιούνη. Για τον σπουδαίο σκηνοθέτη μιλούν επίσης οι: Ροζίτα Σώκου, Καίτη Λαμπροπούλου, Ναπολέων Ελευθερίου, Νίκος Γαρδέλης, Άννα Φόνσου, Γιώργος Τζώρτζης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Βύρων Παπαμιχάλης και η Κατερίνα Χέλμη.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Γεωργιάδης, πλάνα από έντυπα της εποχής και φωτογραφικό υλικό.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κετέρης
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Έλενα Νεοφωτίστου
Έτος παραγωγής: 1996
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS