Βασίλης Λογοθετίδης – 20 Φεβρουαρίου 1960

Φέτος συμπληρώνονται 63 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη. Ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης, ενώ στη συνέχεια η οικογένεια του πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέρασε τα νεανικά του χρόνια. Αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο το 1915 και την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο ως ερασιτέχνης ηθοποιός, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως πωλητής. Το 1918 ήρθαν με την οικογένεια του στην Αθήνα και το 1919 ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στο θέατρο με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με την οποία συνεργάστηκε μέχρι το 1946 που δημιούργησε δικό του θίασο. Στην πολύχρονη καριέρα του έπαιξε σε σημαντικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς επίσης και σε κωμωδίες Ελλήνων συγγραφέων όπως: «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», «Έξυπνοι και κουτοί», «Όπως σας αρέσει», «Βολπόνε», «Όρνιθες», «Κνοκ», «Ένας ήρως με παντούφλες», «Ένας βλάκας και μισός», «Ο φαταούλας» κ.ά. Παράλληλα, από το 1933 ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι: «Κακός δρόμος», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ένα βότσαλο στη λίμνη», «Σάντα Τσικίτα», «Η κάλπικη λίρα», «Ο ζηλιαρόγατος», «Ένας ήρως με παντούφλες» κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗΣ
(video)

Στην εκπομπή μιλούν στενοί φίλοι και συνεργάτες του Βασίλη Λογοθετίδη. Οι ηθοποιοί Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Καίτη Λαμπροπούλου, Στέφανος Στρατηγός και ο κινηματογραφιστής Αριστείδης Καρύδης-Φουκς θυμούνται στιγμές από τη συνεργασία τους μαζί του και αποκαλύπτουν άγνωστα περιστατικά από την επαγγελματική και προσωπική του πορεία. Μιλά επίσης ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στη συνεργασία του ηθοποιού με την Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Σπύρο Μελά, τον Μήτσο Μυράτ, τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή, αλλά και στην περίοδο μετά την Κατοχή, που ο Λογοθετίδης αυτονομήθηκε και αφοσιώθηκε στη νεοελληνική κωμωδία. «Η ελληνική δραματουργία του οφείλει, όχι μονάχα τον κώδικα της υποκριτικής, αλλά και το πρότυπο, τη θεματική της νεοελληνικής κωμωδίας», αναφέρει μεταξύ άλλων, εκθειάζοντας παράλληλα το ταλέντο του στον αυτοσχεδιασμό.

Ανανεωτή της ελληνικής κωμωδίας χαρακτηρίζει τον Βασίλη Λογοθετίδη ο συγγραφέας και διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου Μανόλης Κορρές. «Είναι οι κωμικός εκείνος που πήρε την φαρσοκωμωδία, την ανέβασε στο επίπεδο της κομεντί και πάντρεψε την ηθογραφία με τη μοντέρνα σύγχρονη θεματική νοοτροπία του θεατή», εξηγεί. Στην εκπομπή μιλούν επίσης οι ηθοποιοί Λάκης Λαζόπουλος και Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Βασίλης Λογοθετίδης και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα του.

Έρευνα-δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασίλης Ζαχαρόπουλος
Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασιλική Ηλιοπούλου
Παραγωγή: ΕΤ-1, 1992

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS