Αρχείο ΕΡΤ- Συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

Η ΕΡΤ τιμά την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με ειδικά αφιερώματα, μετάδοση ιστορικών ντοκιμαντέρ από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και με ραδιοφωνικές εκπομπές από το Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, στις 22:00, θα μεταδοθεί το επετειακό αφιέρωμα «ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ», παραγωγής 1982, με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, εξετάζοντας ταυτόχρονα τις παράλληλες εξεγέρσεις στην Πάτρα, στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 23:00, ακολουθεί η επετειακή εκπομπή «ΘΥΜΑΜΑΙ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Στρατηγάκου και ρεπορτάζ Ηλία Γκρη. Ο Γιάννης Κομνηνός και η Ανθή Μυρογιάννη, ξεδιπλώνουν μπροστά στο φακό την προσωπική και οικογενειακή τους τραγωδία, αφού έχασαν τα παιδιά τους στα δραματικά γεγονότα του τριημέρου.

Με μνήμες, ντοκουμέντα και αφηγήσεις από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συμμετέχει το Σαββατοκύριακο στον εορτασμό της επετείου.

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 10.00 η Ειρήνη Γιανναρά και η Ιωάννα Νιαώτη παρουσιάζουν μέσα από το «Ιδεοδρόμιο» ένα «άλλο οδοιπορικό» της εποχής. Η Διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Μαρία Κομνηνού μιλά για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τα μηνύματά του την δύσκολη εκείνη περίοδο, ενώ ο ερευνητής Φοίβος Οικονομίδης αναφέρεται στα φοιτητικά κινήματα στην Ευρώπη και τον κόσμο την περίοδο εκείνη, καθώς και στις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Επίσης, στην εκπομπή θα γίνει μια ιστορική αναδρομή μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Από το μεσημέρι το Πρώτο Πρόγραμμα θα έχει ζωντανές συνδέσεις και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου και θα παρακολουθεί συνεχώς την καθιερωμένη πορεία.

Την ίδια μέρα στις 17:00, το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην ιστορική παράσταση-προάγγελο του Πολυτεχνείου και της πτώσης της Χούντας «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», σε επιμέλεια-παρουσίαση Γιάννη Παπουτσάκη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα  http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ», παραγωγής 1982. Η εκπομπή -αφιέρωμα που μεταδόθηκε με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του 1975 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στην εκπομπή περιλαμβάνονται καταθέσεις κατηγορουμένων και μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και η απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Μοιράσου το άρθρο: