«ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ» Πάσχα στο Βανάτο Ζακύνθου Κυριακή 24 Απρίλιου 2022 στις 12:30
Η ταξιδιωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Κυριακή στο Χωριό ξανά» περνάει την Κυριακή του Πάσχα, 24 Απριλίου, όπως πάντα στις 12:30, στο Βανάτο της Ζακύνθου, συνεχίζοντας την περιήγησή της στα χωριά της ελληνικής περιφέρειας.
Στο «φιόρο του λεβάντε» διαδραματίζεται ένα επτανησιακό πασχαλιάτικο γλέντι, μέσα στο άκρως ανοιξιάτικο και κινηματογραφικό τοπίο του νησιού. Στο θρυλικό «Κτήμα Αμπελοράβδη» ο Κωστής κουβεντιάζει με τους ανθρώπους του Βανάτου, του Καλιπάδου και των γύρω περιοχών, απολαμβάνοντας χρώματα, αρώματα, χορούς, τραγούδια, μουσικές και φυσικά νοστιμιές, όλα σαν μια ωραία Ζακυνθινή υπόσχεση. Μαθαίνει τα πασχαλιάτικα έθιμα της Ζακύνθου και φυσικά όλα τα μυστικά του λαμπριάτικου τραπεζιού, από την «σούπα αυγολέμονο» ως την «ορτζάδα» και το «σγατζέτο».
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Υακίνθη», «Ερωτόκριτος» και «Σύρτης» χορεύουν παραδοσιακές επτανησιακές μελωδίες – Μαζούρκα και Ροζαμούντα, Γαλαριώτικο και Λεβαντίνικο συρτό. Πάσχα στην Ζάκυνθο, με την αύρα του Διονυσίου Σολωμού: «εκρυφόσμιγαν οι φίλοι/ μ’ τσ’ εχθρούς τους τη λαμπρή/ και τους έτρεμαν τα χείλη/ δίνοντας τα εις το φιλί».
- Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3