Μια από τις πιο γνωστές όπερες όλων των εποχών, την «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, με τη σφραγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα απολαύσουν οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, το Σάββατο 11 Απριλίου, στις 23:15.

Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ, με την κορυφαία μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι στον κεντρικό ρόλο, η σημαντική αυτή παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ στις 31 Ιουλίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και είναι η πρώτη φορά που θα προβληθεί στην τηλεόραση.

Η «Κάρμεν» εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα, όπως και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 145 χρόνια στο Παρίσι. Η ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές κοινωνίες, καθώς οι επιλογές της κλονίζουν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση η εξόντωσή της, την οποία αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.

Ο σκηνοθέτης τοποθέτησε την ιστορία της «Κάρμεν» στη σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Με μορφή επιβλητική, δυναμική, με φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου, η Ρατσβελισβίλι μοιάζει να είναι η προσωπικότητα για την οποία γράφτηκε ο ρόλος. Μαζί της σπουδαίοι πρωταγωνιστές, όπως οi Πάβελ Τσέρνοχ, Διονύσης Σούρμπης, Μαρία Μητσοπούλου κ.ά.

Η παράσταση μεταδίδεται υποτιτλισμένη στα ελληνικά, ενώ παράλληλα θα προβληθεί και στο διαδίκτυο στο site της ΕΡΤ.

Μοιράσου το άρθρο: