Γεώργιος Δροσίνης – 3 Ιανουαρίου 1951

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του ποιητή, πεζογράφου και δημοσιογράφου Γεώργιου Δροσίνη. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ
(video)

Το επεισόδιο της πολιτιστικής σειράς «Εποχές και συγγραφείς» είναι αφιερωμένο Γεώργιο Δροσίνη. Για το σημαντικό έργο του μιλούν ο Κώστας Στεργιόπουλος, ποιητής, συγγραφέας, τ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Παναγιώτης Μουλλάς, ομ. καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κριτικός Λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ μέσα από την αφήγηση παρακολουθούμε την πορεία της ζωής του.

Ο Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1859, την ίδια χρονιά με τον μετέπειτα συνοδοιπόρο του στην ποιητική τέχνη Κωστή Παλαμά. Η καταγωγή του, όπως και του Παλαμά, ήταν από το Μεσολόγγι, από γενιά αγωνιστών της Επανάστασης. Ο παππούς του μάλιστα, γνωστός ως Καραγιώργος, σκοτώθηκε στην έξοδο του Μεσολογγίου το 1826. Οι ρίζες ωστόσο της οικογένειάς του ανάγονται στο Βυζάντιο. Ο Δροσίνης φοίτησε αρχικά στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αργότερα μεταγράφηκε στη Φιλοσοφική και το 1885 έφυγε στη Γερμανία για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Φιλολογία στα πανεπιστήμια της Δρέσδης, της Λειψίας και του Βερολίνου. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1888 χωρίς να περατώσει τις σπουδές του.

Στα γράμματα παρουσιάζεται σε μια μεταβατική περίοδο, όπου αρχίζει να κλονίζεται η βασιλεία των ρομαντικών και οι εμφανίσεις του Βιζυηνού του Προβελέγγιου και του Παπαδιαμαντόπουλου αναγγέλλουν την έναρξη της μιας νέας εποχής. Ξεκίνησε από το φιλολογικό περιοδικό «Ραμπαγάς»  και  αργότερα συνεργάσθηκε με τη σατιρική εφημερίδα «Μη χάνεσαι». Δημοσιεύει ποιήματα στη δημοτική γλώσσα πριν τον Παλαμά και περίπου μια δεκαετία πριν κυκλοφορήσει «Το ταξίδι» του Ψυχάρη. Οι πρώτες ποιητικές συλλογές «Ιστοί αράχνης» (1880) και «Σταλακτίται» (1881) δείχνουν ήδη το  χαρακτήρα της  ποίησής του. Το έργο του είναι πλούσιο και πολυεπίπεδο. Εκτός από την ποίηση ασχολήθηκε με την πεζογραφία και τη δημοσιογραφία. Τα πρώτα ποιήματα του Δροσίνη υπήρξαν ιδιαίτερα αγαπητά και πολλά από αυτά μελοποιήθηκαν από συνθέτες όπως ο Λαμπελέτ, ο Λαυράγκας και ο Καλομοίρης. Ιδιαίτερη αγαπητή υπήρξε η «Ανθισμένη αμυγδαλιά», ένα τραγούδι που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Ο Δροσίνης ήταν άνθρωπος δραστήριος, κοινωνικός, με μεγάλη και αξιόλογη συμμετοχή στην πνευματική ζωή και στην κοινωνική και εθνική δράση. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Εστία» και «Εικονογραφημένη Εστία», το οποίο αναμόρφωσε και από το 1898 το μετέτρεψε στην καθημερινή ομώνυμη εφημερίδα με προοδευτική γραμμή. Στη συνέχεια αποχώρησε από τη διεύθυνση της εφημερίδας την οποία παρέδωσε στον Άδωνι Κύρου. Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η δράση του στο «Σύλλογο προς διάδοσιν των ωφελίμων βιβλίων» του οποίου υπήρξε γενικός γραμματέας με πρόεδρο το Δημήτρη Βικέλα.  Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της «Σεβαστοπουλείου Σχολής», από την οποία αποφοίτησαν πολλοί μαθητές με ειδίκευση στα τεχνικά επαγγέλματα.  Σε δικό του ενδιαφέρον οφείλεται η ίδρυση της Σχολής Τυφλών, του Μουσείου Κοσμητικών Τεχνών και το 1926, όταν ιδρύθηκε η Ακαδημία Αθηνών, ο Δροσίνης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά της μέλη.

Στην εκπομπή ακούγεται ο Γεώργιος Δροσίνης  σε μια μοναδική ηχογράφηση του 1949 του Ηλία Βενέζη να απαγγέλλει ποιήματά του, να διηγείται ιστορίες και να σχολιάζει  πρόσωπα της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής.

Έρευνα και Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς, Μαρία Ζαχαρή
Έτος παραγωγής: 2008

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS