Ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή της Κατίνας Παξινού από την ιστορική παράσταση της «Εκάβης» του Ευριπίδη κατά την επίσημη έναρξη των Επιδαυρίων το 1955.

(audio)
Ακούμε την Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Εκάβης από ηχητικό ντοκουμέντο του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας του 1955, τη στιγμή του θρήνου για τον δολοφονημένο γιο της Πολύδωρο. Η Εκάβη η άλλοτε βασίλισσα της Τροίας, αφού την απήγαγαν δοκιμάζει και νέες συμφορές. Οι Αχαιοί παίρνουν την κόρη της Πολυξένη και τη θυσιάζουν στον τάφο του Αχιλλέα. Μετά όμως από λίγο τα κύματα εκβράζουν τον νεκρό του Πολύδωρου που με πολλούς θησαυρούς ο Πρίαμος είχε εμπιστευτεί στον φίλο του Πολυμήστορα, βασιλιά της Θράκης.

Πρόκειται για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που εγκαινίασε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 19 Ιουνίου 1955, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο. Η κορυφαία ερμηνεία της, σύμφωνα και με δημοσιεύματα της εποχής, σφράγισε την παράσταση η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν ακόμη οι ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης (Πολύδωρος) Αννα Συνοδινού (Πολυξένη) Αλέξης Μινωτής Ταλθύβιος) Θάνος Κωτσόπουλος (Πολυμήστωρ).

[Απόσπασμα από τη ραδιοφωνική εκπομπή του 1985 «Κάποτε στο θέατρό μας», που αναφερόταν στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου από τις αρχές του αιώνα. Παραγωγή-παρουσίαση Ελένη Καλλία, Γιώργος Κωνσταντής].

Δείτε επίσης, από την συλλογή εντύπων του Αρχείου της ΕΡΤ, σχετικό υλικό από το περιοδικό «Ραδιοπρόγραμμα» του 1955:

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο: