Κλόντ Σαμπρόλ – 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού κινήματος της Νουβελ Βαγκ (Novell Vague) τη δεκαετία του 1960  (μαζί με τους Φρ.Τρυφώ, Ζαν-Λου Γκονταρ, Ερικ Ρομέρ και Ζακ Ριβετ), έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 12 Σεπτεμβρίου 2010. Για τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από την πολιτιστική εκπομπή «Συνεικόνες», το οποίο περιλαμβάνει την αποκλειστική συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

Απόσπασμα από την πολιτιστική εκπομπή «Συνεικόνες», παραγωγής 2001, η οποία περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον διάσημο και πολυβραβευμένο Γάλλο σκηνοθέτη Κλοντ Σαμπρόλ (Claude Chabrol). Περιλαμβάνεται στην εκπομπή η αποκλειστική συνέντευξη του Γάλλου σκηνοθέτη στον δημοσιογράφο Κώστα Κωβαίο, στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1997, στο οποίο παρουσιάζεται ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης συζητά με τον Κώστα Κωβαίο για την Ελλάδα της δεκαετίας του 1960, όπως τη γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «Ο δρόμος της Κορίνθου» (1968) στην Αθήνα και το Σούνιο. Σχολιάζει τη ρετροσπεκτίβα που πραγματοποιείται στο έργο του στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και μιλά για τα πράγματα που τον απασχολούν να δείξει με τις ταινίες του. Υπογραμμίζει πως ο άνθρωπος μετέχει τόσο «στην κτηνωδία όσο και στην ομορφιά», πως οι ταινίες του κινούνται μεταξύ των δύο, εκφράζοντας, ωστόσο, την προτίμησή του στα πιο “ελαφριά πράγματα”-παρά στα σοβαρά και δηλώνει πως επιθυμεί να διασκεδάσει τον κόσμο. Αναφέρεται στις έννοιες της βλακείας και της ηλιθιότητας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα, σχολιάζει την επανεμφάνιση της άκρας δεξιάς, τα ζητήματα της βίας και των ναρκωτικών, κάνοντας αναφορά στην ωραιοποίηση της βίας από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο-ιδιαίτερα τον αμερικανικό- όπου η βία παρουσιάζεται με αργή κίνηση. Τέλος, ο Γάλλος ακηνοθέτης μιλά για τη σχέση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου με το Hollywood, για την τηλεόραση, και αναφέρεται σε δύο Έλληνες σκηνοθέτες που θεωρεί ιδιαίτερα πρωτότυπους και ενδιαφέροντες, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Αλέξη Δαμιανό.

Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες του σκηνοθέτη: «Σε ζηλεύω» (1994), «Το πάθος που σκοτώνει», «Κύματα βίας» (1990), «Η τελετή» (1995).

Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS