9 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Ο ρόλος των αρχείων είναι πολύ σημαντικός στην διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης. Χωρίς αυτά ένα μεγάλο μέρος του παρελθόντος θα είχε χαθεί. Μέσα από τα αρχεία μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο χθες. Να προβάλλουμε πτυχές του που δεν έχουμε γνωρίσει, να τεκμηριώσουμε και να θυμηθούμε γεγονότα, να κατανοήσουμε το παρόν και να αντιληφθούμε την στενή σύνδεση του με το παρελθόν. Για την ιδιαίτερη αυτή σημασία τους, τα Αρχεία τιμώνται στις 9 Ιουνίου με τη δική τους Παγκόσμια Ήμερα, η οποία θεσπίστηκε το 2007 από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων.

Ανάμεσα στο πλούσιο και ποικίλο υλικό που διαθέτει το Αρχείο της ΕΡΤ είναι και η Συλλογή του Πέτρου Πουλίδη. Ο Πουλίδης ξεκίνησε την  σταδιοδρομία του ως φωτογράφος το 1916, ενώ από το 1918 ξεκίνησε να εργάζεται και ως φωτορεπόρτερ. Συνεργάστηκε με πολλές αθηναϊκές αλλά και ξένες εφημερίδες. Με το φακό του απαθανάτισε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τον ενδιέφερε η φωτογράφηση μέσα στην πόλη και η καταγραφή της καθημερινής ζωής.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αθήνα των δεκαετιών του 1920 και 1930 με υλικό από την προαναφερόμενη συλλογή. Πρόκειται για δεκαέξι επιλεγμένα φωτογραφικά τεκμήρια που επισημαίνουν την συμβολή του Αρχείου στη διαφύλαξη και ανάδειξη του παρελθόντος και την συνεισφορά του σε ερευνητικό και επιμορφωτικό επίπεδο.

”Ξεφυλλίζοντας” το άλμπουμ των φωτογραφιών ερχόμαστε σε επαφή με μια Αθήνα λίγο έως πολύ διαφορετική από ότι τη γνωρίζουμε σήμερα. Βλέπουμε κτίρια που δεν υπάρχουν πια και άλλα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέχρι και σήμερα, γνωστά αγάλματα που έχουν αλλάξει θέση, την αρχή εργασιών διαμόρφωσης σημείων της πόλης και γενικά σκηνές μιας άλλης καθημερινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών που κάποτε βρισκόταν στην σημερινή Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλατεία Κοτζιά), τις εργασίες εκχωμάτωσης μπροστά στη Βουλή για τη δημιουργία της πλατείας του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, τον γνωστό μας έφιππο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη που πια τον συναντάμε στην Παλαιά Βουλή να βρίσκεται στην παλιά του θέση, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Επίσης  την Πλατεία Λαυρίου με συρμό του «Θηρίου», τα υπαίθρια ανθοπωλεία στην Ομόνοια πριν την κατασκευή του υπόγειου σταθμού, την πισίνα με θαλασσινό νερό στην Πλατεία Δεξαμενής και μια άποψη της περιοχής του Κολωνακίου με βοσκό με τα πρόβατα του. Τέλος γνωρίζουμε μια ξεχασμένη στις μέρες μας όψη ενός παραθαλάσσιου προαστίου της πόλης, αυτού του Νέου Φαλήρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS