Αιμίλιος Βεάκης – 29 Ιουνίου 1951

Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σαν σήμερα από τον θάνατο του Αιμίλιου Βεάκη, του κορυφαίου Έλληνα δραματικού ηθοποιού.  Γεννημένος στον Πειραιά στις 13 Δεκεμβρίου 1884, ο Βεάκης υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο από τα 16 του χρόνια, μέχρι τον θάνατό του στις 29 Ιουνίου 1951. Υπήρξε βασικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου (1932-1942), κατά τη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκε με το ΕΑΜ στην Αντίσταση, ενώ μετά τον πόλεμο υπέστη διώξεις.

Με αφορμή τα εβδομήντα δύο χρόνια από τον θάνατό του, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα», αφιερωμένο στον μεγάλο ηθοποιό.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ

Στη συγκεκριμένη σειρά εκπομπών ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του «Αλάτι και πιπέρι», «Το Πορτραίτο της Πέμπτης», «Πρώτη σελίδα». Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη (1884 – 1951).

Ο Φρέντυ Γερμανός στην εκπομπή αυτή θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στον μεγάλο ηθοποιό, στο πλαίσιο της σειράς «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (το 1976). Στο ξεκίνημα του επεισοδίου ακούγεται σύντομο ηχητικό ντοκουμέντο από τον «Οιδίποδα Τύραννο» με τον Βεάκη στον ομώνυμο ρόλο. Για τον Αιμίλιο Βεάκη μιλούν  οι ηθοποιοί: Μαρία Αλκαίου, Νίκος Χατζίσκος, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίτσα Τσαγανέα, Σωτηρία Ιατρίδου, Δημήτρης Μαλαβέτας, ο παραγωγός της ταινίας «Η φωνή της καρδιάς» Φιλοποίμην Φίνος και τέλος, η σύζυγός του Σμαράγδα Βεάκη. Κάνουν λόγο για την ερμηνευτική του ικανότητα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις του, τον «Βασιλιά Ληρ», θυμούνται με συγκίνηση στιγμές από τη συνεργασία τους, μεταφέρουν μνήμες και εικόνες από την κοινή παρουσία τους στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και προσωπικά τους βιώματα.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, καθώς και κινηματογραφημένα για την εκπομπή πλάνα σε σημεία και χώρους που συνδέονται με τη ζωή και την πορεία του (στο Εθνικό Θέατρο, στην οδό Κυψέλης, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του). Τέλος, προβάλλονται πλάνα από την κινηματογραφική ταινία «Η φωνή της καρδιάς» και ακούγονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Αιμίλιου Βεάκη (του 1941), καθώς και ποιήματα από τη συλλογή του «Τα τραγούδια της αγάπης και της ταβέρνας».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Μουσική τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Παραγωγή: 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS