Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – 3 Ιουλίου 1930

Η Σχολή Καλών Τεχνών, το παλαιότερο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις τέχνες, έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινά ήδη από το 1836. Πρόδρομος της Σχολής Καλών Τεχνών, όπως και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, υπήρξε το «Σχολείον των Τεχνών», το οποίο με το Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου 1836/ 12 Ιανουαρίου 1837 λειτουργεί ως Σχολείο που θα εκπαιδεύει αρχιτεχνίτες («μαΐστορες») «εις την αρχιτεκτονικήν». Με το Νόμο 4791 που δημοσιεύεται στις 3 Ιουλίου 1930, η Σχολή Καλών Τεχνών ανωτατοποιείται-καθίσταται ισότιμη με το- ήδη αναγνωρισμένο ως ανώτατο- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ανεξαρτητοποιείται.

Με την αφορμή αυτή, της συμπλήρωσης 90 χρόνων λειτουργίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το σχετικό επεισόδιο της σειράς ενημερωτικών εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου «Περισκόπιο» (παραγωγής 1986).

 ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Στην εκπομπή παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά, κάποια από τα εννέα εργαστήρια  της Σχολής, στα οποία οι σπουδαστές-νέοι καλλιτέχνες καταρτίζονται  στη ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική. Διδάσκοντες της Σχολής, φοιτητές και απόφοιτοι, αλλά και ένα μοντέλο, μιλούν για τον τρόπο λειτουργίας των εργαστηρίων, τις σχέσεις μαθητή-καλλιτέχνη, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι καλλιτέχνες, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και μετά την αποφοίτησή τους. Μιλούν για το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής ο Πρύτανης Γιώργος Νικολαΐδης, ο Καθηγητής ζωγραφικής στο 5ο εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Νίκος Κεσσανλής και ο Καθηγητής στο Τμήμα Χαρακτικής Θανάσης Εξαρχόπουλος.  Η κάμερα της εκπομπής περιηγείται στους χώρους των εργαστηρίων και καταγράφει τη δουλειά των σπουδαστών.

Έρευνα-κείμενα: Μίλτος Σαλβαρλής

Σκηνοθεσία: Κική Λαζόνγκα

Παραγωγή: 1986

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS