Αντώνης Καλογιάννης – 3 Αυγούστου 1940

Ο Αντώνης Καλογιάννης, ο σπουδαίος ερμηνευτής ο οποίος  έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε γεννηθεί στις 3 Αυγούστου 1940 στην Καισαριανή. Μια τυχαία συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη το 1966 τον οδήγησε στο χώρο της μουσικής και στις περιοδείες του συνθέτη, αρχικά στη Σοβιετική Ένωση, και αργότερα στην Ευρώπη και την Αμερική. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη έδωσαν συναυλίες με πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας στον αντιδικτατορικό αγώνα. Στην σαραντάχρονη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι ο Αντώνης Καλογιάννης συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, αφήνοντας μετά τον θάνατό του παρακαταθήκη μια σειρά από επιτυχίες τόσο στο κοινωνικο-πολιτικό τραγούδι, όσο και στο ερωτικό-από τη δεκαετία του ’80 και μετά.

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του σημαντικού ερμηνευτή του ελληνικού τραγουδιού, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και προτείνει μια μοναδική εκπομπή-της ξεχωριστής σειράς μουσικών-ψυχαγωγικών εκπομπών με τίτλο “Το show του μήνα” (παραγωγής 1988-σκηνοθεσίας Μανούσου Μανουσάκη).

ΤΟ…” SHOW” ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Οικοδεσπότης της δεύτερης εκπομπής της σειράς είναι ο Αντώνης Καλογιάννης. Ο γνωστός τραγουδιστής σε ένα ιδιαίτερο «show» ψυχαγωγεί τους τηλεθεατές με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει παλιές και νέες επιτυχίες του, ενώ υποδέχεται στο στούντιο της εκπομπής αγαπημένους φίλους, από τον καλλιτεχνικό-και όχι μόνο-χώρο, οι οποίοι μιλούν για εκείνον. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εμφανίζονται στο στούντιο ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Κώστας Βουτσάς, ο Δημήτρης Ρεπάνης, ο Μάριος Τόκας, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης.

Η εκπομπή ξεκινά με τηλεοπτικό απόσπασμα με τον Μάνο Κατράκη και τον Αντώνη Καλογιάννη στην απόδοση χωρίου του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.

Ο Αντώνης Καλογιάννης ερμηνεύει το τραγούδι «Η Μάγια», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και ακολουθεί το τραγούδι «Μεσόγειος» (Ζωρζ Μουστακί/Δημήτρη Χριστοδούλου). Ο Αντώνης Καλογιάννης υποδέχεται στο στούντιο τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Μιλούν για τη συνεργασία τους,  με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στο τραγούδι «Μεσόγειος», σε στίχους του ποιητή.

Ακολουθεί η παρουσίαση των τραγουδιών «Σαν τα περιπολικά», και «Εις το βάθος κήπος» με την σκηνική παρουσία και συμμετοχή του Κώστα Βουτσά.  Στη συνέχεια της εκπομπής, καλεσμένος στο στούντιο είναι ο συνθέτης Μάριος Τόκας. Σε πρώτη δημόσια παρουσίαση ο Αντώνης Καλογιάννης τραγουδά, με τον Μάριο Τόκα στο πιάνο το τραγούδι «Το βαλς της Έλσας». Ακολούθως παρουσιάζεται το τραγούδι «Δεν κλαίω για αυτά που μου χεις πάρει», σε σύνθεση Μ.Τόκα και ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Η Αγγελική Γαϊτη ερμηνεύει το τραγούδι «Οδός Αχαρνών». Στη συνέχεια, ο λαϊκός συνθέτης Αντώνης Ρεπάνης διηγείται για το ξεκίνημα της συνεργασίας του με τον Καλογιάννη και τραγουδά την πρώτη στροφή από το τραγούδι  «Δυο γαρύφαλλα» (ακολουθεί η ερμηνεία του Καλογιάννη).

Σε μια ξεχωριστή «ενότητα» του προγράμματος, καλεσμένος στο στούντιο είναι ο Λεωνίδας Τζεφρώνης (ένας από τους 27 κρατουμένους των φυλακών Βούρλων), ο οποίος για πρώτη φορά μιλά για την «απόδραση των Βούρλων», το εγχείρημα που είχε αφήσει άναυδη την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη τον Ιούλιο του 1955.

Τέλος, παρουσιάζεται το τραγούδι «Τα κελιά ανασαίνουν» του Μίκη Θεοδωράκη και ακολουθούν πλάνα του Θεοδωράκη με τον Καλογιάννη. Ο συνθέτης μιλά για το τραγούδι «Κράτησα τη ζωή μου» (σε ποίηση Γ.Σεφέρη) που έγραψε στη φυλακή, απαγγέλει και σχολιάζει το ποίημα. Με το τραγούδι αυτό κλείνει η εκπομπή.

Σενάριο: Πάνος Κοκκίδης-Μανούσος Μανουσάκης

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Έτος παραγωγής:

1988

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής:

5/8/1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS