Αντώνης Βαρδής – 2 Σεπτεμβρίου 2014

Φέτος συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο του Αντώνη Βαρδή, στις 2 Σεπτεμβρίου 2014. Ο δημοφιλής συνθέτης και ερμηνευτής ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία στα 5,5 χρόνια του! Ένα ζεϊμπέκικο που χόρεψε σε μια έξοδο με τους γονείς του στάθηκε αφορμή για να τραγουδήσει πρώτη φορά μπροστά σε κοινό, ενώ πριν  ακόμη γραφτεί στο Δημοτικό είχε δουλέψει δίπλα στο Μανώλη Χιώτη. Στα τέλη του 1965 είναι πια μέλος του συγκροτήματος «Vikings». Τέσσερα χρόνια μετά το συγκρότημα διαλύεται και ο Αντώνης Βαρδής συνεχίζει τη μουσική του πορεία ως κιθαρίστας δίπλα σε σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές, ενώ παράλληλα ξεκινά να γράφει τραγούδια. Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος, που είχε τον τίτλο «Οραματίζομαι» κυκλοφόρησε το 1976 κι ακολούθησαν πολλοί ακόμη που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ενώ συνεργάστηκε ως συνθέτης με πολλούς καλλιτέχνες. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΣΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ
(video)


Ο Αντώνης Βαρδής μιλά για τη διαδρομή της ζωής του στον Στέλιο Ελληνιάδη και στον Αντώνη Καφετζόπουλο. Θυμάται πώς, ενώ ήταν μόλις 5,5 χρονών, σε μια έξοδο με τους γονείς του, χόρεψε ένα ζεϊμπέκικο τραβώντας την προσοχή της Ρένας Ντάλια, η οποία εκείνη την εποχή εμφανίζονταν δίπλα στους Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Γιώργο Ζαμπέτα. Κι ήταν αυτή που τον σήκωσε στο πάλκο για πρώτη φορά και είπε δύο τραγούδια. Πριν ακόμη γραφτεί στο Δημοτικό ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά δίπλα στον Μανώλη Χιώτη. Κάποια στιγμή όμως αναγκάστηκε να σταματήσει, αφού αυτό θεωρήθηκε εκμετάλλευση ανηλίκου. «Μου άρεσε πολύ. Θυμάμαι ότι για ένα χρονικό διάστημα, όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να ξανατραγουδήσω σε κάποιο κέντρο, να με βλέπει ο κόσμος, που με χειροκροτούσε και με αγκάλιαζε, άρχισα να βγάζω σπυριά σε όλο μου το σώμα. Το ξεπέρασα μετά από πολύ καιρό», παραδέχεται.

Ο Αντώνης Βαρδής αποκαλύπτει επίσης ότι έκανε πολλές δουλειές μέχρι να δημιουργήσει το πρώτο του συγκρότημα, τους «Vikings», στα 17 του χρόνια, το οποίο διαλύθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, ενώ αναφέρεται και στην ακρόαση που πέρασε το 1970 και στάθηκε αφορμή για να δουλέψει σαν κιθαρίστας δίπλα στον Δήμο Μούτση. Μιλά ακόμη για τη σχέση του με τους τραγουδιστές, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια του, αλλά και για το λαϊκό τραγούδι. «Κάθε φορά που τελειώνω ένα δίσκο λέω: “Δεν είμαι ευχαριστημένος, ίσως έπρεπε να κάνω λαϊκό δίσκο”. Πάντα έβαζα ένα-δύο τραγούδια λαϊκά, που όμως πέρασαν απαρατήρητα. Ο κόσμος από τον καιρό που με γνώρισε σαν τον τραγουδοποιό που ερμηνεύει τα τραγούδια του, θέλει να ακούει πιο πολύ μπαλάντες», τονίζει. Τέλος αναφέρεται στον δίσκο του «Κοινή γνώμη» που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή, ενώ ερμηνεύει κάποιες από τις επιτυχίες του, όπως και αγαπημένα του τραγούδια.

Παρουσίαση: Στέλιος Ελληνιάδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Αντώνης Καφετζόπουλος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παναγιωτόπουλος
Έτος παραγωγής: 1994
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 16 Δεκεμβρίου 1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS