Χαράλαμπος Βασιλειάδης “Τσάντας”- 16 Μαΐου 1970

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα στιχουργού, Χαράλαμπου Βασιλειάδη «Τσάντα», στις 16 Μαΐου 1970, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. τιμώντας τη μνήμη του παρουσιάζει την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου:

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, Ο ΤΣΑΝΤΑΣ

(video)

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου στην εκπομπή του «ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ» παρουσιάζει το πορτρέτο του στιχουργού Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα. Προλογίζοντας την εκπομπή του, επισημαίνει το ρόλο του στιχουργού γενικότερα στη μουσική βιομηχανία και αναφέρεται στον τρόπο που αντιμετωπιζόταν το συγκεκριμένο επάγγελμα στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Γιώργος Παπαστεφάνου μαζί με τον Πέτρο Κωλέτη παρουσιάζουν μια υποτιθέμενη ραδιοφωνική εκπομπή και μέσα από αυτή γνωστοί Έλληνες τραγουδιστές ερμηνεύουν τραγούδια σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ιστορίες που αφηγούνται μεγάλοι καλλιτέχνες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Σπύρος Καλφόπουλος και ο Γιώργος Ζαμπέτας. Η εκπομπή περιλαμβάνει και απόσπασμα συνέντευξης από την εκπομπή «Σε πρώτο πρόσωπο» της συζύγου του «Τσάντα»,  Άννας Χ. Βασιλειάδη, η οποία μιλάει με συγκίνηση για τον άντρα της.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής εμφανίζονται οι: Χάρις Αλεξίου, Ελευθέρια Αρβανιτάκη, Αρλέτα, Γλυκερία, Γιώτα Λύδια Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Πάριος, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δόμνα Σαμίου, Γιάννης Σπανός. Ερμηνεύουν δημοφιλή λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη όπως «Ήρθα κι απόψε», «Η πεντάμορφη», «Τα δειλινά», «Η άμαξα μες στη βροχή», «Οι γλάροι», «Απ’ της Ζέας το λιμάνι», “Άναψε το τσιγάρο”, «Σιγανοψιχάλισμα», «Σβύσε το φως», «Πριν το χάραμα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ανέκδοτο τραγούδι σε στίχους του Τσάντα, «Τα χείλη κράτησε κλειστά», το οποίο παρουσιάζει ο Σταμάτης Κραουνάκης με ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού.

Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS