Δέσποινα Αχλαδιώτη, η Κυρά της Ρω – 13 Μαΐου 1982

Στις 13 Μαΐου 1982 έφυγε από τη ζωή η Κυρά της Ρω, κατά κόσμον Δέσποινα Αχλαδιώτη, ηρωική μορφή της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής. Mε βαθιά ριζωμένη την αγάπη της για την Ελλάδα, επέλεξε να ζει στη μικρή βραχονησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, όπου ύψωνε καθημερινά μέχρι το θάνατό της την ελληνική σημαία. Το νησάκι Ρω δεν το εγκατέλειψε ποτέ ακόμη κι όταν το Καστελλόριζο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943. Για την προσφορά της βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων και άλλους φορείς.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της παρουσιάζει επεισόδιο από τη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» του Φρέντυ Γερμανού, παραγωγής 1994, που ήταν αφιερωμένο στην Κυρά της Ρω.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ

(video)

Οι «Εκπομπές που αγάπησα» ήταν σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσίαζε μια ανθολογία από το αρχείο των παλαιότερων εκπομπών του. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην Κυρά της Ρω και αντλεί υλικό από την παλαιότερη εκπομπή του Γερμανού «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976).

Ο Φρέντυ Γερμανός συνομιλεί με την Δέσποινα Αχλαδιώτη και ξεδιπλώνει την ιστορία της. Πρώτη φορά εγκαταστάθηκε στην άγονη βραχονησίδα μαζί με τον άνδρα της το 1927. Μετά το θάνατο του άνδρα της το 1943 επέστρεψε με την τυφλή μητέρα της στη Ρω και κατόπιν ολομόναχη, συνεχίζοντας να υψώνει την ελληνική σημαία κάθε φορά που έβλεπε ένα καράβι να περνά.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη μιλάει για την τελετή παρασημοφόρησής της από το Πολεμικό Ναυτικό στο Καστελλόριζο το 1975, απ’ όπου προβάλλονται στιγμιότυπα, αλλά και για την περίοδο της γερμανικής Κατοχής όταν πρόσφερε υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής. Στην εκπομπή εμφανίζονται και μιλούν επίσης ο ναύαρχος Μιχαήλ Αγαπητός και ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός του Ιερού Λόχου Νίκος Πάγιας. Τέλος, τοπικός χορευτικός σύλλογος από το Καστελλόριζο, παρουσιάζει ήθη και έθιμα του νησιού.

Έτος παραγωγής: 1994

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Παρουσίαση: Φρέντυ Γερμανός

Μουσική τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS