Δήμος Μούτσης – 6 Μαρτίου 2024

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο συνθέτης Δήμος Μούτσης. Με μια μακρά πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή  που ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Δήμος Μούτσης υπήρξε μια από σημαντική μορφή του ελληνικού πενταγράμμου, υπογράφοντας πολλά τραγούδια που έχουν μείνει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Συνεργάστηκε με κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κώστας Τριπολίτης,  γνωστούς αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους ερμηνευτές, όπως η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Δημήτρης Μητροπάνος και άλλοι, αφήνοντας πίσω του μια σειρά από σημαντικά λαϊκά τραγούδια, μελοποιημένη ποίηση  («Τετραλογία»), και ξεχωριστές προσωπικές μουσικές δουλειές. Κάποια από τα πιο γνωστά του τραγούδια είναι τα «Με ένα παράπονο», «Πήρα τους δρόμους μια βραδιά»,  «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Άλλος για Χίο τράβηξε», «Δε λες κουβέντα», «Delenda est (Ερηνούλα μου)»,  «Το όνειρο» και άλλα.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ τη συνέντευξη του συνθέτη στη Δάφνη Μπόκοτα στο πλαίσιο της εκπομπής «Εκτός», παραγωγής 1995.

ΕΚΤΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών είναι αφιερωμένο στον συνθέτη Δήμο Μούτση. Η Δάφνη Μπόκοτα συζητά με τον συνθέτη στο σπίτι του, για τον ίδιο αλλά και το έργο του. Μιλούν για τη σύνθεση και το τραγούδι, τον τελευταίο προσωπικό του δίσκο «Για πούλημα», την ενασχόλησή του με τη μουσική, αλλά και για την Ελλάδα και την ελληνική πραγματικότητα. Τραγουδούν μαζί, στίχους από τα τραγούδια του «Ερηνούλα» και «Γουώκμαν».

Προβάλλονται, παράλληλα, αποσπάσματα από παλαιότερες παρουσιάσεις του έργου του Δήμου Μούτση, συναυλίες και εκπομπές. Ακούγονται συγκεκριμένα τα τραγούδια: «Πήρα τους δρόμους μια βραδιά» («Στην Ελευσίνα μια φορά») σε ερμηνεία Μανώλη Μητσιά, «Η σούστα πήγαινε μπροστά», ερμηνεία Δημήτρη Μητροπάνου, καθώς και τα «Για πούλημα λοιπόν» , «Ποτέ πια», «Ερηνούλα μου» , «Τ’όνειρο», από τον ίδιο τον συνθέτη.

Σκηνοθεσία:

Σταύρος Στρατηγάκος

Έτος παραγωγής:

1995

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS