Εκδίδεται η ”Εφημερίς Αθηνών” – 20 Αυγούστου 1824

Συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους της εφημερίδας ”Εφημερίς Αθηνών”, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Αυγούστου 1824. Η συγκεκριμένη εφημερίδα ήταν η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην επαναστατημένη Αθήνα, τυπώθηκε στη Σαλαμίνα και συντάκτης της ήταν ο Γεώργιος Ψύλλας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους κυκλοφορίας της εκδόθηκαν 103 φύλλα. Το δεύτερο έτος κυκλοφορίας της κυκλοφόρησαν μόλις 37 φύλλα, με τελευταίο αυτό της 15ης Απριλίου 1826, οπότε και διακόπηκε η έκδοσή της.

Η ”Εφημερίς Αθηνών” ήταν γραμμένη στη δημοτική και πρόβαλε συστηματικά τις πολεμικές ειδήσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Παράλληλα, περιείχε άρθρα σχετικά με το πολίτευμα, τους θεσμούς και τους νόμους, τον Τύπο και την ελευθεροτυπία, το λειτούργημα του «εφημεριδογράφου», την πολιτική. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ότι σε αυτή την εφημερίδα υπήρχαν και κείμενα σχετικά με την ποίηση και τη λογοτεχνία. 

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο της σειράς ”Ο Αγώνας και οι εφημερίδες του” παραγωγής 1987.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

‘Ο Αγώνας και οι εφημερίδες του” είναι μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων, η οποία ασχολείται με τις πρώτες ελληνικές εφημερίδες που εμφανίστηκαν κατά τα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο γίνεται λόγος για την ανάγκη έκδοσης εντύπων για τη διάδοση των ειδήσεων κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ειδική αναφορά γίνεται στα έντυπα ‘‘Εφημερίς Αθηνών”, ”Ελληνικά Χρονικά”, ”Φίλος του Νόμου” και ”Γενική Εφημερίς της Ελλάδος” από τα οποία διαβάζονται και διάφορα αποσπάσματα. Μνεία γίνεται και στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα συγκεκριμένα έντυπα στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων και στη διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον μοιράζονταν οι εφημερίδες στις διάφορες περιοχές της επαναστατημένης Ελλάδας και τονίζεται η συμβολή του Δημήτρη Υψηλάντη ο οποίος εγκατέστησε ένα τυπογραφείο αρχικά στην Ύδρα και έπειτα στην Καλαμάτα. Παρουσιάζονται ακόμη δύο τυπογραφεία που υπήρχαν στην επαναστατημένη χώρα.

Επιπλέον, γίνεται λόγος για τα δύο ξενόγλωσσα ελληνικά έντυπα καθώς και για τους λιγοστούς συνδρομητές των εφημερίδων. Ακόμη, διακρίνονται δύο κατηγορίες εφημερίδων, οι χειρόγραφες (εφημερίδα του Γαλαξιδίου, ”Εφημερίς Αιτωλική”, εφημερίδα ”Αχελώος” ) και οι έντυπες. Τέλος, αναφέρονται ονομαστικά οι εφημερίδες που εκδίδονταν μετά την ανάπαυλα της περιόδου 1822-1824. (”Εφημερίς Αθηνών”, ”Φίλος του Νόμου”, ”Ελληνικά Χρονικά”, ”Γενική Εφημερίς της Ελλάδος”, ”Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος”, ”Εφημερίς της Κυβερνήσεως”).

Έτος παραγωγής: 1987
Σκηνοθεσία: Θεόφιλος Ζαμάνης
Έρευνα-σενάριο: Γιάννης Αγγέλου
Αφήγηση: Γιάννης Λιακάκος, Σοφία Χάνου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS