Επέτειος 28ης Οκτωβρίου με τα “Τραγούδια του ’40”

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το Αρχείο της ΕΡΤ σας προτείνει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ‘40
(video)


 

Μουσική εκπομπή με τον Γιώργο Παπαστεφάνου. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στα τραγούδια του Πολέμου του ’40 και της Κατοχής κι έχει ως θέμα του τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της Ιταλικής εισβολής και της Γερμανικής κατοχής.

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης ενώ εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Οι ηθοποιοί Άννα Παναγιωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου και Σταμάτης Φασουλής, βασικά στελέχη του “Ελεύθερου Θεάτρου”, ζωντανεύουν νούμερα και επιθεωρησιακά τραγούδια του ’40 στη σκηνή του θεάτρου “Καλουτά”.

Η Ελένη Χαλκούση και η Άννα Καλουτά, που είχαν ζήσει εκείνη την εποχή, μιλούν με τον Γιώργο Παπαστεφάνου για το θέατρο στην Κατοχή και ειδικότερα για το μουσικό θέατρο και τη σημασία του, με σημείο αναφοράς τις μουσικές κωμωδίες του θεάτρου “Κοτοπούλη-Ρεξ”. Περιλαμβάνονται επίσης συνεντεύξεις του Μίμη Τραϊφόρου ο οποίος αναφέρεται στις πρώτες πολεμικές επιθεωρήσεις όπου πρωτακούστηκαν τα τραγούδια: “Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του”, “Μας χωρίζει ο πόλεμος” και το “Παιδιά της Ελλάδος παιδιά” με τη Σοφία Βέμπο. Τις αφηγήσεις τους πλαισιώνουν τραγούδια του πολέμου.

Τραγούδια του ‘40 ακούγονται επίσης από την Κούλα Νικολαΐδου, τη Νινή Ζαχά η οποία ξεκίνησε την πορεία της από την Μάνδρα του Αττίκ, την Αλέκα Κανελλίδου και την Ερασιτεχνική Ρεμπέτικη Κομπανία.

Σπάνιο ντοκουμέντο επίσης, η εμφάνιση στην εκπομπή του συνθέτη Γιάννη Σπάρτακου ο οποίος αφηγείται στιγμές από την καλλιτεχνική ζωή στο κινηματοθέατρο της Σταδίου Σινέ Νιους, κατά την περίοδο της Κατοχής. Από το σπίτι του, κάπου στη Νέα Σμύρνη, ερμηνεύει στο πιάνο ελαφρά τραγούδια που έγραψε στην Κατοχή όπως, «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Αγάπη μου που να ‘σαι», «Είσαι η κλέφτρα της καρδιάς μου», γραμμένο για τη μουσική αστυνομική κωμωδία «Το φάντασμα του Μετροπόλ», που είχε ανεβάσει το θέατρο “Κοτοπούλη-Ρεξ” το 1943.

Στη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα τραγούδια: «Καινούργια τώρα ζωή», «Πιτσιρίκα» «Μπράβο Κολονέλλο» «Αχ το πεζικό», «Τιριτόμπα», «Άντε στο καλό», «Κορίτσι μου για σένα πολεμώ», «Λιλή Μαρλέν», «Αγάπη μου που να ‘σαι», «Θα πάω να το πω στον Ερυθρό Σταυρό», «Σφυρίζω σφυρίζω», «Σαλταδόρος», «Το κομπολογάκι», «Είσαι η κλέφτρα της καρδιάς μου», «Έλα γι’ απόψε».

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Έτος παραγωγής: 1976

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS