Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής – 21 Ιουνίου

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται στο Παρίσι το 1982. Από το 1985 και με αφετηρία την Αθήνα, που ήταν τότε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το ευρωπαϊκό αυτό πολιτιστικό γεγονός εξαπλώθηκε πέρα από τα γαλλικά σύνορα, και γιορτάζεται με συναυλίες κάθε μουσικού είδους που παρουσιάζονται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μουσικής το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα σπάνιο αφιέρωμα της ελληνικής τηλεόρασης στον Ιάννη Ξενάκη το 1977. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης ελληνικής καταγωγής τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, έζησε στη Γαλλία και σταδιοδρόμησε στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής. Πολύπλευρη προσωπικότητα, ο Ιάννης Ξενάκης υπήρξε παράλληλα αρχιτέκτονας, μαθηματικός και στοχαστής ενώ για τις συνθέσεις του, έργα συγκλονιστικής δύναμης, χρησιμοποίησε πρώτος ως βάση τα μαθηματικά και τη θεωρητική φυσική. Για εκείνον “η μουσική μιλάει μόνο στο μυαλό”. Πέθανε το 2001 στο Παρίσι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

Εκπομπή, παραγωγής του 1977, αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, με την ευκαιρία της βράβευσής του με το Βραβείο Μπετόβεν (Βόννη 1977), στην οποία παρουσιάζεται δείγμα της μουσικής του. Προλογίζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Ο Ιάννης Ξενάκης βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην Αθήνα στο πλαίσιο μουσικής εκδήλωσης του Γαλλικού Ινστιτούτου όπου παρουσιάστηκαν δύο συνθέσεις του Ξενάκη για πιάνο, τις οποίες ερμήνευσε η Γαλλίδα πιανίστρια Μαρί Φρανσουάζ Μπικέ– Marie-Françoise Bucquet  (γεν. 1937- θαν. 2018). Πρόκειται για τα έργα “Herma-Έρμα” (1960-61) και “Evryali-Ευριάλη” (1973), έργο αφιερωμένο στη Μαρί Φρανσουάζ Μπικέ. Το συνεργείο της ΕΡΤ τους συνάντησε κατά την προετοιμασία της συναυλίας όπου μαγνητοσκοπήθηκαν οι δύο συνεντεύξεις και η εκτέλεση των έργων.

Ο Ιάννης Ξενάκης αναφέρεται στη μουσική σύνθεση των έργων αυτών και αναλύει τα χαρακτηριστικά τους, τονίζοντας τη δυσκολία της εκτέλεσής τους. Η Μαρί Φρανσουάζ Μπικέ, η οποία συνεργαζόταν με τον σπουδαίο δημιουργό και είχε παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση συνθέσεις του, όπως την “Ευριάλη”, μιλάει για τη σημασία της μουσικής του Ιάννη Ξενάκη, για το πώς γίνεται αντιληπτή από το κοινό, για τις προκλήσεις σχετικά με την ερμηνεία των έργων του, την υπερβολική δεξιοτεχνία που απαιτείται κατά την απόδοσή τους, καθώς και για την παρουσία της φύσης στο έργο του.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 16/5/1977

Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μούζας

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS