Γιάννης Σπάρτακος – 31 Ιουλίου 2001

22 χρόνια πέρασαν από το θάνατο του πιανίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάρτακου που υπήρξε ιδιαίτερα επιδραστικός στο χώρο της jazz και της ελαφριάς μουσικής στη χώρα μας. Γεννημένος το 1914, ξεκίνησε την  επαγγελματική του πορεία ως πιανίστας στα βαριετέ και στα καμπαρέ της δεκαετίας του 1930, ενώ συνεργάστηκε σε επιθεωρήσεις του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου με τη Ρένα Βλαχοπούλου, της οποίας επηρέασε δραστικά το ερμηνευτικό στυλ.  Κατά τις δεκαετίας 1940 – 1960 καθιερώθηκε ως διευθυντής ορχήστρας στα μουσικά κέντρα της Αθήνας. Άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα  «Εσένα» (1959) (τρίτο βραβείο στο Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού),  «Τι κρίμα αγάπη μου» κ.α. καθώς και το «Θα γυρίσεις ξανά», που υπήρξε η πρώτη ηχογράφηση της Σοφίας Βέμπο το 1935.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της σειράς «Moυσική βραδιά» του  Γιώργου Παπαστεφάνου (παραγωγής 1976) όπου προβάλλεται σπάνια εμφάνιση του σπουδαίου συνθέτη.

MOYΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Η «Μουσική Βραδιά» ήταν μουσική εκπομπή με τον Γιώργο Παπαστεφάνου και φιλοξενούσε   καλλιτέχνες και δημιουργούς  από τον χώρο της ποίησης, της μουσικής και του θεάτρου. Το επεισόδιο αυτό, γυρισμένο τον Οκτώβριο του 1976, ήταν αφιερωμένο στα τραγούδια του Πολέμου του ’40 και της Κατοχής κι είχε ως θέμα του τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της Ιταλικής εισβολής και της Γερμανικής κατοχής.

Στο απόσπασμα ο Σπάρτακος, από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, παίζει στο πιάνο το τραγούδι «Θα σε πάρω να φύγουμε» και συζητά με τον Παπαστεφάνου για τη σύνθεση αλλά και για την παρουσίαση του τραγουδιού στο κινηματοθεάτρο  «Σινε Νιούζ». Η κουβέντα συνεχίζεται γύρω από την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ενασχόληση του Σπάρτακου με τη τζαζ και για τη Ρένα Βλαχοπούλου που ξεκίνησε να τραγουδά  πλάι του. Στη συνέχεια η Αλέκα Κανελλίδου ερμηνεύει  τα τραγούδια του συνθέτη «Αγάπη μου που να σαι» (Σπάρτακος/ Σακελλάριος & Γιαννακόπουλος) και το «Ένα φιλάκι να σου δινα» (Σπάρτακος/ Σακελλάριος). Τέλος ο ίδιος ο Σπάρτακος  ερμηνεύει το τραγούδι του «Είσαι η κλέφτρα της καρδιάς μου» γραμμένο για τη μουσική αστυνομική κωμωδία «Το φάντασμα τού Μετροπόλ»,  που είχε ανεβάσει το θέατρο Κοτοπούλη-Rex το 1943 από όπου προβάλλονται και ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Παρουσιαστής: Γιώργος Παπαστεφάνου

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Δείτε περισσότερα εδώ: https://archive.ert.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS