Γιάννης Σπάρτακος – 31 Ιουλίου 2001

Ο Γιάννης Σπάρτακος, ο σπουδαίος πιανίστας και συνθέτης της jazz και της ελαφράς μουσικής, έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουλίου 2001. Ο Γιάννης Σπάρτακος, γεννημένος με πραγματικό όνομα Σπάρτακος-Ιωάννης Αναστασίου, θεωρείται ο Έλληνας «βασιλιάς της jazz». Με μια σημαντική καριέρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ο Σπάρτακος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού, εισάγοντας σε αυτό μουσικές καινοτομίες. Ξεκίνησε την καριέρα του ως πιανίστας, και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως διευθυντής ορχήστρας σε διάσημα μουσικά κέντρα της Αθήνας, ενώ για πολλά χρόνια περιόδευε εκτός Ελλάδας. Η γνωριμία και συνεργασία του τη δεκαετία του ’40 και ‘50 με τη Ρένα Βλαχοπούλου έχει μείνει ιστορική. Γνωστότερα τραγούδια του είναι τα «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Θα γυρίσεις ξανά», «Εσένα» κ.ά.

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από  τον θάνατο του σημαντικού μουσικού και συνθέτη. Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο από τη μουσική σειρά «Αφιερώματα» του Γιάννη Γρηγορίου (παραγωγής 1995).

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο συνθέτης Γιάννης Σπάρτακος μιλά στην εκπομπή για την καλλιτεχνική του διαδρομή. Περιγράφονται τα πρώτα του βήματα στο χώρο της μουσικής, η παρουσία του στα βαριετέ και καμπαρέ της Αθήνας, η γνωριμία και συνεργασία του με την ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου. Μιλά για τα χρόνια της Κατοχής,  περίοδο στην οποία θα γράψει τη μουσική και θα διευθύνει την ορχήστρα στις επιθεωρήσεις του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, καθώς  και την παράσταση βαριετέ που παρουσίασε τον χειμώνα του 1944. Αναφέρεται ακόμη, στη μεγάλη διεθνή περιοδεία του μαζί με τη Ρένα Βλαχοπούλου, στην πρωτοφανή απήχηση και διεθνή αναγνώρισή τους, καθώς και στην επανεκτέλεση των κομματιών του από καλλιτέχνες στο εξωτερικό.

Παράλληλα, για τον συνθέτη, την προσωπικότητά του και το καλλιτεχνικό του έργο μιλούν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Ασημάκης Γιαλαμάς, ο ηθοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής, ο Ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλάντιος και η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα. Αναφέρονται στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του συνθέτη, εξαίρουν την προσφορά του στον καλλιτεχνικό χώρο τονίζοντας τις μουσικές καινοτομίες του, επισημαίνουν την προβολή του στο εξωτερικό και την πρωτοτυπία του να παντρέψει την αμερικάνικη και την ελληνική μουσική προσαρμόζοντας τη τζαζ στα ελληνικά δεδομένα.

Στη διάρκεια του επεισοδίου παρουσιάζονται γνωστές του δημιουργίες, όπως τα τραγούδια «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Είσαι ο καθρέφτης της καρδιάς μου», «Τι κρίμα αγάπη μου», «Αν είχατε τα μάτια τα δικά μου», «Είσαι ο κλέφτης της καρδιάς μου», «Ένα φιλάκι», «Όνειρα κοριτσιών», «Μπολέρο ιν μπλου», «Εσένα». Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές: Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Άντζελα Ζήλεια, Κρυσταλ, Ρένα Αρβανίτη, με τον συνθέτη στο πιάνο. Τέλος, προβάλλονται πλάνα από τη συναυλία για τα 50χρονα του συνθέτη στο θέατρο Λυκαβηττού (Σεπτέμβριος 1984 ) με την ερμηνεία της Ρένας Βλαχοπούλου στα τραγούδια «Όταν σκοτεινιάζει» και «Το φιλί που μου δωσες στο στόμα».

Έτος παραγωγής: 1995

Σενάριο-Σκηνοθεσία:

Γιάννης Ε.Γρηγορίου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS