Γιώργος Μούτσιος – 17 Ιουλίου 2012

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Μούτσιου, στις 17 Ιουλίου 2012.

Ο Γιώργος Μούτσιος ήταν ηθοποιός και τραγουδιστής, με κλασική μουσική παιδεία. Γεννημένος στο 1932 στην Καλαμάτα, σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Από το 1951 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο εργάστηκε τόσο ως ηθοποιός όσο και ως θιασάρχης. Ως τραγουδιστής συμμετείχε στο χορό πολλών παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας ή κωμωδίας σε συνεργασία συχνά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η πρώτη εμφάνισή στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1951.  Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες  και διακρίθηκε σε ρόλους «κακού» τη δεκαετία του 1960. Έπαιξε σε πολλές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, με τελευταία εμφάνιση στα «Παιδιά της Νιόβης» , που προβλήθηκε το 2004 από τη ΝΕΤ. Διακρίθηκε και στο έντεχνο τραγούδι, αποτελώντας έναν από τους ερμηνευτές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από τη σειρά «Βραδυά Επιθεώρησης» όπου ο Μούτσιος ζωντανεύει μαζί με τον Βασίλη Τσιβιλίκα νούμερο από παλαιότερη επιθεώρηση του 1940.

ΒΡΑΔΥΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (1960-1980)

(video)

Η «Βραδυά επιθεώρησης: τα καλά από τα καλύτερα (1960-1980)» ήταν εκπομπή θεατρικής – ιστορικής έρευνας που επιμελούνταν οι Γιώργος Λαζαρίδης, Γιώργος Κατσαρός και Ηλίας Λυμπερόπουλος. Η εκπομπή αναδείκνυε παλαιότερα νούμερα επιθεώρησης,  σε συνδυασμό με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που τα πυροδοτούσαν. Τα νούμερα ερμήνευαν οι αρχικοί ηθοποιοί όπου αυτό ήταν εφικτό. Παράλληλα, προβάλλονταν πλάνα από κινηματογραφικά επίκαιρα, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων στη χώρα μας αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από επεισόδιο με τίτλο «Βραδυά Πολεμικής Επιθεώρησης» όπου παρουσιάζονται οι θεατρικές δραστηριότητες ως την Κυριακή 27/10/1940 και η αλλαγή του «σκηνικού» με την έναρξη του πολέμου.

Αρχικά ο Αλέκος Σακελλάριος μιλά για την πολεμική κωμωδία- επιθεώρηση που έγραψε το 1940 με τον Δημήτρη Ευαγγελίδη (σε μουσική Θεόφραστου Σακελλαρίδη) και ανέβηκε στο Θέατρο Μουσούρη. Ο τίτλος της ήταν «Μπράβο Κολονέλο». Στη συνέχεια ο παρουσιαστής της εκπομπής Κώστας Ρηγόπουλος αναφέρεται στην αρχική επιθεώρηση και στους πρωταγωνιστές της ενώ μας κάνει μια εισαγωγή στην «αναπαλαιωμένη» όπως λέει, εκδοχή της, που παρουσιάστηκε στην «Βραδυά Επιθεώρησης». Ακολουθεί το νούμερο  «Πολεμικά ανακοινωθέντα»  το οποίο ζωντανεύουν οι Βασίλης Τσιβιλίκας και Γιώργος Μούτσιος.

Σκηνοθεσία:  Γιώργος Λαζαρίδης

Τηλεσκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος

Παρουσίαση: Κώστας Ρηγόπουλος

Σκηνικά- κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης

Χρονολογία Παραγωγής: 1984

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 28/10/1984

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS