Η Ελπίδα με τον “Σωκράτη” στη Eurovision – 1979

Σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί ο 67ος Τελικός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ της Αγγλίας με την συμμετοχή 26 χωρών. Το Αρχείο της ΕΡΤ θυμάται, μέσα από τις σπάνιες συλλογές του, την συμμετοχή της χώρας μας στον 24ο Διαγωνισμό της Eurovision που είχε γίνει το 1979.

Ειδικότερα, το 1979 τη χώρα μας εκπροσώπησε στο διαγωνισμό η Ελπίδα με το τραγούδι ”Σωκράτης” σε μουσική σύνθεσή Δώρου Γεωργιάδη και στίχους Σώτης Τσιώτου. Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελούσε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα στο Ισραήλ αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την Ελπίδα πλαισίωναν τόσο στην σκηνή της Eurovision όσο και στα φωνητικά και τη χορογραφία η Πωλίνα, η Λία Βίσση, ο Γιάννης Σαμψιάρης και ο Στέλιος Γουλιέλμος.

Ο τελικός είχε λάβει χώρα στην Ιερουσαλήμ στις 31 Μαρτίου του 1979 με την συμμετοχή 19 χωρών. Τη βραδιά του τελικού μαέστρος της ζωντανής ορχήστρας για το τραγούδι ”Σωκράτης” ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης. Το τραγούδι της χώρας μας κατέλαβε τελικά την θέση με 69 βαθμούς. Νικήτρια χώρα αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ισραήλ με το τραγούδι “Hallelujah” του συγκροτήματος Milk and Honey με 125 βαθμούς.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την συμμετοχή της χώρας μας στον 24o Διαγωνισμό της Eurovision του 1979 που έγινε στην Ιερουσαλήμ μέσα από δύο σπάνια αρχεία. Αρχικά, ένα επεισόδιο της εκπομπής ”Πρόσωπα και Πράγματα” και έπειτα το επίσημο μουσικό βίντεο του τραγουδιού ”Σωκράτης” και τα δύο παραγωγής 1979.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΗΣ EUROVISION

Η εκπομπή ”Πρόσωπα και Πράγματα” είναι μια ενημερωτική σειρά που πρόβαλε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, που προβλήθηκε μία ώρα πριν τη ζωντανή μετάδοση του Τελικού της Eurovison του 1979 από την ΕΡΤ, η δημοσιογράφος Μαίρη Παραπονιάρη συναντά την Ελπίδα στο σπίτι της την ώρα των προβών της μαζί με την Πωλίνα, τη Λία Βίσση, το Γιάννη Σαμψιάρη και τον Στέλιο Γουλιέλμο. Σε αυτά τα πλάνα παρουσιάζεται εν μέρει η χορογραφία που είχαν τη βραδιά του διαγωνισμού.

Στην συνέχεια, η Μαίρη Παραπονιάρη συζητά με την Ελπίδα σχετικά με την συμμετοχή της στο Διαγωνισμό και για το πως κατάφερε να διακριθεί στη διαδικασία επιλογής τραγουδιού. Ακόμη, η Ελπίδα μιλά για το μουσικό βίντεο του τραγουδιού και για το πως θα παρουσιαστεί το τραγούδι στην σκηνή του Διαγωνισμού αλλά και για τη θερμή υποδοχή που επεφύλασσαν οι Ισραηλινοί για το τραγούδι της αλλά και την κυκλοφορία του δίσκου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, εκφράζει την θέλησή της να διακριθεί και τις προσδοκίες της.

Έτος παραγωγής: 1979
Πρώτη προβολή: 31 Μαρτίου 1979
Παραγωγή: Τομέας Ενημέρωσης ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαίρη Παραπονιάρη

 

”ΣΩΚΡΑΤΗΣ” – EUROVISION 1979
ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σε μία συνήθεια που συνεχίζεται ως σήμερα, οι ευρωπαϊκοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί προωθούν τις συμμετοχές τους στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision μέσα από μουσικά βίντεο. Στο συγκεκριμένο μουσικό βίντεο, η Ελπίδα τραγουδά το ”Σωκράτης” την επίσημη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision του 1979. Η Ελπίδα μαζί με τη Λία Βίσση, την Πωλίνα, το Γιάννη Σαμψιάρη και τον Στέλιο Γουλιέλμο περιηγούνται στην Αθήνα.

Ειδικότερα, οι τραγουδιστές επισκέπτονται τους στύλους του Ολυμπίου Διός, την πύλη του Αδριανού, το λιμάνι του Πειραιά και το Ηρώδειο. Ακόμη, η Ελπίδα ανεβασμένη σε ένα ανοιχτό λεωφορείο περιδιαβαίνει τους δρόμους της Αθήνας, καταγράφοντας στην κάμερα το πως έμοιαζε η πόλη στα τέλη της δεκαετίας του 1979.

Έτος παραγωγής: 1979

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS