Η μήνυση κατά των πρωταιτίων της Χούντας – 9 Σεπτεμβρίου 1974

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1974 ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωταιτίων της Χούντας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και ξεκινούν έτσι οι νομικές διαδικασίες για την ποινική τους δίωξη.

Στις 22 Μαΐου 1975 παραπέμφθηκαν σε δίκη 24 πρωταίτιοι της δικτατορίας. Η δίκη των πραξικοπηματιών που διεξήχθη από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου 1975 υπό την προεδρία του Ιωάννη Ντεγιάννη. Η καταδικαστική απόφαση για τους πρωταίτιους εκδόθηκε στις 23 Αυγούστου και προέβλεπε για τους Γ. Παπαδόπουλο, Ν. Μακαρέζο, Στ. Παττακό θάνατο και καθαίρεση για την κατηγορία της στάσης και ισόβια κάθειρξη για την εσχάτη προδοσία. Με μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν οι: Γρ.Σπαντιδάκης, Γ.Ζωιτάκης, Δ.Ιωαννίδης, Ι.Λαδάς, Α.Λέκκας, Μ.Ρουφογάλης, Κ.Παπαδόπουλος και Κ.Μπαλόπουλος- από 20 χρόνια κάθειρξη έως 5 χρόνια φυλάκιση. Δύο μέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή της ποινής της θανατικής καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο σπάνιας ιστορικής αξίας από την εκπομπή “Οι Ρεπόρτερς” του 1975, με τη συνέντευξη του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου λίγους μήνες μετά την υποβολή από τον ίδιο της μήνυσης κατά των «απριλιανών», κάνοντας την αρχή, ο οποίος εξηγεί γιατί μήνυσε την Χούντα και περιγράφει τις αποφασιστικές κινήσεις της δικαιοσύνης μέσα στο έτος 1975 για την προσαγωγή σε δίκη των πρωταιτίων και των άλλων πρωταγωνιστών της απριλιανής δικτατορίας.

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ
Η ΠΡΩΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ
(video)

Ενημερωτική εκπομπή επικαιρότητας του ΕΙΡΤ με τους Χρήστο Οικονόμου, Νάσο Αθανασίου. Δ/ντής εκπομπής: Δημήτρης Λιμπερόπουλος. Στην εκπομπή που προβλήθηκε στις 25 Απριλίου 1975 ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος παραχωρεί συνέντευξη σχετικά με την πρωτοβουλία του να υποβάλει μήνυση στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατά των πραξικοπηματιών της Χούντας, τον Σεπτέμβριο του 1974, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ο Αλ. Λυκουρέζος αναφέρεται στις αιτίες που καθόρισαν την απόφασή του αυτή, και παρόλο που και άλλοι δικηγόροι εργάζονταν πάνω στην υποβολή αυτής της μήνυσης, η δική του ενέργεια προηγήθηκε. Περιγράφει την πορεία της νομικής διαδικασίας από την υποβολή της μήνυσης μέχρι την άσκηση δίωξης των πρωταιτίων του δικτατορικού καθεστώτος. Μιλά για τη συνταγματική πράξη η οποία καθόρισε αρμόδιο για την εκδίκαση των συγκεκριμένων πολιτικών εγκλημάτων το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, καθώς και για τη συμπληρωματική μήνυση που υπέβαλε η  Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων. Εξηγεί ακόμη πώς οδηγήθηκε στην κατάθεση της δεύτερης μήνυσης, τον Ιανουάριο του 1975, για συνέργεια της εσχάτης προδοσίας.

Εκθέτει, κατόπιν, τις σκέψεις του σχετικά με την επικείμενη απόφαση του δικαστηρίου. Σχολιάζει, επίσης, το μέτρο του εκτοπισμού των πραξικοπηματιών στην Τζια μέχρι τη διενέργεια της προφυλάκισής τους, τον Γενάρη του 1975, γεγονός που προέκυψε μετά τη διαδικασία άσκησης δίωξης. Διαβάζεται απόσπασμα από το κείμενο της μήνυσης.

Ρεπορτάζ: Νάσος Αθανασίου

ΕΙΡΤ 1975

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS