Η σφαγή στο Δίστομο – 10 Ιουνίου 1944

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο της Βοιωτίας, όπου χάθηκαν 218 ανθρώπινες ζωές, στις 10 Ιουνίου 1944, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944


Ντοκιμαντέρ από τη σειρά “Η Άλλη Ελλάδα” παραγωγής των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη του 1982 για την επέτειο μνήμης του πρωτοφανούς σε αγριότητα έγκλημα των Ναζί σε βάρος των κατοίκων του Διστόμου στις 10 Ιουνίου του 1944. Αφηγήσεις ανθρώπων που επέζησαν της σφαγής ξετυλίγουν το χρονικό της γερμανικής θηριωδίας ενώ ο φακός της κάμερας περιηγείται στο μαρτυρικό τόπο του Διστόμου.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της άγριας εκτέλεσης των αθώων θυμάτων της περιοχής και της πυρπόλησης του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα, ως αντίποινα για το χτύπημα που δέχθηκαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ, στο χωριό Στείρι. Ήδη από το πρωί της 10ης Ιουνίου Γερμανοί στρατιώτες των ταγμάτων εφόδου Ες-Ες στο δρόμο από τη Λιβαδειά προς το Δίστομο είχαν πάρει ομήρους 12 χωρικούς τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν στο παλιό σχολείο του χωριού.
Οι επιζώντες της σφαγής, συγγενείς των θυμάτων, περιγράφουν πώς γλίτωσαν οι ίδιοι, διατηρώντας ζωντανές στις μνήμες τους τις εικόνες από το ολοκαύτωμα του Διστόμου, τόπο-σύμβολο του ελληνικού μαρτυρίου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αναστασιάδης

Copyright ΕΡΤ – Ανάπλαση 2009

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS