Κώστας Καπλάνης – 2 Μαρτίου 1997

Με αφορμή την επέτειο θανάτου ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού του Κώστα Καπλάνη που έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου του 1997 το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή-ντοκουμέντο:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ

απόψε τραγούδια του ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΛΑΝΗ

(video)
Νέο

Σειρά μουσικών εκπομπών που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1979 και την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου. Η συγκεκριμένη εκπομπή, παραγωγής του 1982, είναι αφιερωμένη στον λαϊκό μουσικοσυνθέτη Κώστα Καπλάνη και παρουσιάζει σημαντικούς σταθμούς της ζωής του και της πορείας του στο χώρο του ρεμπέτικου.

Γεννημένος το 1919 στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας ο Κώστας Καπλάνης θα έρθει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923 και θα εγκατασταθεί στον Πειραιά. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται σε κουρείο που του άνοιξε ο πατέρας του στα Ταμπούρια του Πειραιά. Εκεί, θα διδαχθεί το μπουζούκι από έναν πελάτη του, τον Παναγιώτη Σοφρά, και αρχές της δεκαετίας του ’40 θα ξεκινήσει να παίζει ως μέλος του συγκροτήματος του Γιάννη Γκίκα. Η εκπομπή περιλαμβάνει συνέντευξη του Κώστα Καπλάνη το 1982, κατά την οποία περιγράφει τα πρώτα χρόνια της μουσικής του πορείας την περίοδο της Κατοχής και τις πρώτες του συνεργασίες, όπως τη γνωριμία του με τον Μανώλη Χιώτη και τη συνεργασία του με τον Σπύρο Περιστέρη. Αναφέρεται στην πρώτη του δουλειά, μαζί με τον Μανώλη Χιώτη, τον  “Πασατέμπο”. Το 1945 ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια: “Παραστράτησα για σένα”, “Φέρε μας κάπελα κρασί”, “Μινόρε της Αυγής”. Το 1954 φεύγει για την Αμερική με την Μαρίκα Νίνου όπου εργάζεται σε ελληνικά μαγαζιά. Ο Κώστας Καπλάνης μιλάει για τους δίσκους που ηχογράφησε εκεί και για την κίνηση της ελληνικής δισκογραφίας στην Αμερική. Μιλάει ακόμη για την πορεία του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, αλλά και για την 28χρονη απουσία του από τα ελληνικά πάλκα. Στην Κατοχή γνωρίζεται επίσης με την Σωτηρία Μπέλλου. Η ίδια, σε συνέντευξή της στην εκπομπή, μιλάει για τη συνεργασία της μαζί του και για την απήχηση των τραγουδιών του. Θυμάται ακόμη, περιστατικά από την περίοδο που δούλευαν μαζί στο συγκρότημα του Καλαματιανού στις Τζιτζιφιές το 1950.

Στην εκπομπή ακούγονται τραγούδια σε στίχους Γιώργου Πια και μουσική Κώστα Καπλάνη, όπως “Ζωή το γλυκοχάραμα” και πολλά άλλα τα οποία ερμηνεύουν οι: Σωτηρία Μπέλλου, Άννα Χρυσάφη, Ηλίας Μακρής και Μίνα Δελίκου.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS