Κώστας Καρυωτάκης – 21 Ιουλίου 1928

Συμπληρώνονται φέτος 95 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές του Μεσοπολέμου, ο οποίος αυτοκτόνησε σαν σήμερα, στις 21 Ιουλίου 1928. Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε το 1896 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1914 ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1917. Επιχείρησε να ασκήσει τη δικηγορία αλλά ελλείψει σταθερής πελατείας άρχισε να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Το ποιητικό του έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ο ίδιος θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, ”Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραμάτων”, δημοσιεύτηκε το 1919. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο ”Νηπενθή”, εκδόθηκε το 1921. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930). Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο ”Ελεγεία και Σάτιρες” εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1927. Τον Φεβρουάριο του 1928 αποσπάστηκε στην πόλη της Πάτρας και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Στην Πρέβεζα έδωσε τέλος στη ζωή του..

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την σειρά μυθοπλασίας ”Καρυωτάκης” παραγωγής 2009, η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή του σπουδαίου ποιητή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την σειρά στο ERTFLIX.

ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΩΤΟ

Η σειρά ”Καρυωτάκης” είναι μια δραματική βιογραφική σειρά εποχής του Τάσου Ψαρρά, παραγωγής 2009. Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, τη Σύρο, το Γαλαξίδι, την Πρέβεζα, την Αθήνα, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, τη Βουλγαρία, με τη συμμετοχή 200 ηθοποιών, 3.000 κομπάρσων, 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων. Προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009 από την ΕΤ1 και ολοκληρώθηκε σε 20 επεισόδια. Η ιστορία παρουσιάζει τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ξεκινά με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ενός σφοδρού Εθνικού Διχασμού, χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, των Φιλελεύθερων και των Μοναρχικών. Την ίδια εποχή συγκροτείται η φοιτητική φάλαγγα που συσπειρώνει αρκετούς φοιτητές. Ανάμεσά τους ο φοιτητής της Νομικής Κώστας Καρυωτάκης που όμως γρήγορα εγκαταλείπει. Η οικογένεια Καρυωτάκη μετακομίζει λόγω δυσμενούς μετάθεσης του φιλομοναρχικού πατέρα Γιώργου (Γιώργος Μωρογιάννης) στη Θεσσαλονίκη ενώ η οικογένεια του Ευγένιου Πολυδούρη (Γιάννης Θωμάς), φιλελεύθεροι, μετακομίζουν για αντίστοιχους λόγους, στην Καλαμάτα.

Πρωταγωνιστούν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Κώστας Καρυωτάκης) , Μαρία Κίτσου (Μαρία Πολυδούρη), Γιώργος Αρμένης, Ανέστης Βλάχος, Γιώργος Μωρογιάννης , Γιάννης Θωμάς , Ηλίας Πετροπουλέας, Στέλιος Ιακωβίδης, Μαίρη Ιγγλέση, Εκάβη Ντούμα, Ναταλία Στυλιανού, Έμιλυ Κολιανδρή, Κώστας Βασαρδάνης, κ.ά.
Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Έτος παραγωγής: 2009
Πρώτη προβολή: 15 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS