Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ένας χρόνος συμπληρώνεται φέτος από το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου τραγουδοποιού, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΔΡΟΜΟΙ
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
(video)

O Λαυρέντης Μαχαιρίτσας επιστρέφει στα μέρη που σημάδεψαν την πορεία του και  θυμάται σημαντικές στιγμές της πολύχρονης καριέρας του. Πρώτη στάση του η καφετέρια στην Πλάκα, όπου συνήθιζαν να μαζεύονται με τους Τερμίτες, είτε για να πάρουν αποφάσεις και να οργανώσουν τα σχέδια τους, είτε απλά για να διασκεδάσουν. Εκεί συναντά κι έναν φίλο απ’ τα παλιά, τον Μιχάλη, έναν καλλιτέχνη που τραγουδάει σε διάφορες ταβέρνες, ο οποίος έγινε ο πρώτος «σπόνσορας» του, κάποια στιγμή που ήταν εντελώς άφραγκος. Θυμάται όμως και τα εφηβικά του χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή, την πρώτη του δουλειά ως παρκαδόρος και τα όνειρα που έκανε τότε για καριέρα στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια κάνει μια στάση στο πρώτο σπίτι που έμεινε μόνος του, όπου με το συγκρότημα P.L.J. ετοίμασαν τον πρώτο τους αγγλόφωνο δίσκο, που είχε τον τίτλο «Armageddon». Ακολουθεί το ταξίδι τους στο Παρίσι, με στόχο να κυκλοφορήσει εκεί ο δίσκος τους, πηγαίνουν επίσης στο Λονδίνο, αλλά τελικά το όνειρο για καριέρα στο εξωτερικό κάνει “φτερά”, όπως λέει. Ακολουθεί η γνωριμία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον Γιάννη Σπυρόπουλο Μπαχ, με τον μουσικό παραγωγό Γιάννη Πετρίδη και τον Μιχάλη Μαρματάκη, ο οποίος έγραψε και στίχους για κάποια από τα τραγούδια του πρώτου τους ελληνόφωνου πια δίσκου. Το συγκρότημα έχει ήδη μετονομαστεί σε Τερμίτες, ενώ ακολουθούν σημαντικές συνεργασίες με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Σοφία Βόσσου και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες, αλλά και πολλές επιτυχίες για μια δεκαετία, η οποία, όπως τονίζει, ήταν η καλύτερη της ζωής του.

Το συγκρότημα διαλύεται και ξεκινά η μοναχική καριέρα του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η οποία σημαδεύεται επίσης από σημαντικές συνεργασίες, όπως με το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Διονύση Τσακνή, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά και φυσικά πολλές επιτυχίες. Γράφει επίσης μουσική για ταινίες, για το θέατρο, ενώ δεν σταματά τις ζωντανές εμφανίσεις και την επαφή του με το κοινό, που αγάπησε τα τραγούδια του. Κάνοντας δε έναν μικρό απολογισμό, τονίζει ότι το σημαντικότερο απ’ όλα αυτά που κέρδισε είναι τα τραγούδια του που έχουν αντέξει στο χρόνο.

Παράλληλα προβάλλονται οπτικοακουστικό υλικό από συναυλίες, ζωντανές εμφανίσεις του και ηχογραφήσεις δίσκων του, βίντεο κλιπ τραγουδιών του, όπως και φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα του, ενώ η εκπομπή κλείνει με τον ίδιο στο στούντιο να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει.

Έρευνα-παρουσίαση: Άρης Σκιαδόπουλος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 2003

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS