Μανόλης Αναγνωστάκης – 23 Ιουνίου 2005

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Μανόλη Αναγνωστάκη, στις 23 Ιουνίου 2005, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

(video)

Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, το 2007, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα αφιέρωμα στον Μανόλη Αναγνωστάκη και συγκεντρώνει πλάνα από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, εκδηλώσεις προς τιμήν του και άλλο οικογενειακό αρχειακό υλικό ως φόρο τιμής στον σημαντικό λογοτέχνη και ποιητή.

Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα του Αναγνωστάκη από τα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σμαραγδή «Η δε πόλις ελάλησεν» και του Κυριάκου Αγγελάκου «Τάκης Σινόπουλος», αλλά και από το επεισόδιο της σειράς Παρασκήνιο του 1983 με θέμα τον  Αναγνωστάκη. Επίσης προβάλλονται αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Μανόλης Αναγνωστάκης στον Πέτρο Κουναλάκη στο κανάλι Seven X το 1993. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα πλάνα από σπάνιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό της οικογένειας Αναγνωστάκη όπου καταγράφονται οικογενειακές στιγμές του ζεύγους Αναγνωστάκη με τον γιο τους στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ακολουθούν πλάνα από συνέντευξη του Αναγνωστάκη στο δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου, καθώς και από λήψεις σε προεκλογική συγκέντρωση των ευρωεκλογών του 1984 όταν ο Αναγνωστάκης ήταν συνυποψήφιος με τον Λεωνίδα Κύρκο για το ΚΚΕ Εσωτερικού. Από την εκδήλωση που οργάνωσε ο Συνασπισμός το 1994 για να τιμήσει τον Αναγνωστάκη στο θέατρο Καρέζη, παρακολουθούμε πλάνα ερασιτεχνικής λήψης με τον Μίκη Θεοδωράκη να ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενώ ο Λεωνίδας Κύρκος κλείνει την εκδήλωση μιλώντας με συγκινητικά λόγια για το έργο και τον ίδιο τον ποιητή.

Σημαντικά είναι και τα πλάνα από ερασιτεχνική λήψη από την τελευταία παρουσίαση έργου του Αναγνωστάκη, το 1991, στην αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για την ποιητική συλλογή ΥΓ. Οι Δημήτρης Μαρωνίτης και Γιάννης Δουβίτσας παρουσιάζουν το βιβλίο και ο Αναγνωστάκης αμήχανα απευθύνεται με μία μάλλον κοφτή ερώτηση στο κοινό, δείγμα της συστολής που τον διέκρινε και της απροθυμίας του να προβάλλεται δημοσίως.

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται πλάνα από την απονομή του παράσημου του Τάγματος του Ταξιάρχη του Φοίνικα στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12-7-1995 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Εκείνη την ημέρα ο Μανόλης Αναγνωστάκης βραβεύτηκε μαζί με τον ποιητή και στενό φίλο του,  Μίλτο Σαχτούρη.

Τέλος η εκπομπή περιλαμβάνει λήψεις από την κηδεία του μεγάλου ποιητή καταγράφοντας το πλήθος των προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής αλλά και απλών πολιτών που αποχαιρέτησαν και συνόδευσαν τον Μανόλη Αναγνωστάκη στην τελευταία του κατοικία.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφιών από το αρχείο της οικογένειας Αναγνωστάκη καθώς και ηχητικές καταγραφές του ίδιου του ποιητή ο οποίος απαγγέλει ποιήματά του.

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Έτος παραγωγής:2007

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS