Μάνος Χατζιδάκις – 15 Ιουνίου 1994

Φέτος συμπληρώνονται 31 χρόνια χωρίς τον κορυφαίο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 15 Ιουνίου του 1994. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου δημιουργού ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Η ”Έκτακτη Έκδοση” είναι μια σειρά ενημερωτικών εκπομπών για θέματα πολιτισμού. Το συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενεί μια συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι στη Δήμητρα Γκουντούνα σχετικά με μια σειρά συναυλιών της Ορχήστρας Χρωμάτων.

Ειδικότερα, ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρεται στη σειρά παραστάσεων που θα δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Θέατρο Παλλάς τον Νοέμβριο, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το κοινό μέσα από αυτές τις παραστάσεις. Ο συνθέτης επισημαίνει ότι το κοινό δύσκολα παρακολουθεί συναυλίες ορχηστρικών σχημάτων και εκφράζει την ευχή να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση με εκείνη που είχαν οι παραστάσεις του στο Ηρώδειο. Στη συνέχεια, σχολιάζει πως οι μεγάλοι συναυλιακοί χώροι συνοδεύονται από αυξημένες απαιτήσεις και εκφράζει την ελπίδα οι τέσσερις συναυλίες του στο Παλλάς να προσελκύσουν νεανικό κοινό.

Επιπλέον, ο Μάνος Χατζιδάκις σχολιάζει μια παλαιότερη δήλωσή του – «η μουσική πέρασε σε ανυποληψία τα προηγούμενα χρόνια» – εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να την κάνει, ενώ απαντά στο ερώτημα κατά πόσο οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα υιοθετούν μια ελιτίστικη στάση απέναντι στο κοινό. Παράλληλα, αναλύει γιατί επιλέγει να αναζητά χρηματοδότηση από ιδιώτες και όχι από το κράτος. Μιλά ακόμη για την συναυλία του που θα δοθεί στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, τη σχέση του με τη Μελίνα Μερκούρη, σχολιάζει την ήττα της στις δημοτικές εκλογές και το πώς αυτή επηρέασε την καριέρα της, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη συναυλία ερμηνεύοντας το τραγούδι που της είχε γράψει για τον ρόλο της ως “Μπλανς Ντυμπουά” στο Λεωφορείον ο Πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προβάλλονται πλάνα με τον Μάνο Χατζιδάκι να διευθύνει την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Ηρώδειο.

Έτος παραγωγής: 1990
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 23/10/1990
Επιμέλεια εκπομπής: Δήμητρα Γκουντούνα
Συνεργάστηκαν: Σωκράτης Ζάππας, Νίκος Φιλιππόσογλου, Χρήστος Μπασαλέκος, Δάφνη Τζαφέρη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS