Μαρία Δημητριάδη – 7 Ιανουαρίου 2009

Στις 7 Ιανουαρίου 2009 “έφυγε” από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, ερμηνεύτρια που με την ξεχωριστή της φωνή σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι και ιδιαίτερα εκείνο που συνδέθηκε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Βαθιά πολιτικοποιημένη καλλιτέχνις, ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι το 1968 και στη σαραντάχρονη πορεία της τραγούδησε όλους σχεδόν τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή του 1982:

ΜΙΚΡΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

(video)
Νέο

Σειρά εκπομπών αφιερωμένων σε καλλιτέχνες από το χώρο του τραγουδιού οι οποίοι αυτοσυστήνονται. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Μικρά Πορτραίτα» σκιαγραφείται το πορτρέτο της Μαρίας Δημητριάδη, ερμηνεύτριας που συνέδεσε τη φωνή της με το πολιτικό τραγούδι.

Η Μαρία Δημητριάδη περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο το περιβάλλον της εποχής της και παραθέτει στοιχεία της ζωής της και της καριέρας της, έχοντας ως τότε διανύσει δεκατέσσερα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ερμηνεύει κομμάτια από τη συνεργασία της με καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες όπως, τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο και Θάνο Μικρούτσικο.

Ακούγονται, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια: «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» σε μουσική Στ. Ξαρχάκου και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Το τρένο φεύγει στις οχτώ» σε μουσική Μ.Θεοδωράκη και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Δελτίο καιρού» σε μουσική Γ. Μαρκόπουλου και στίχους Μήτσου Κασόλα, «Άννα μην κλαις» σε μουσική Θ.Μικρούτσικου και ποίηση Μπέρτολντ Μπρέχτ (Bertolt Brecht). Παρακολουθούμε, επίσης, την Μ .Δημητριάδη να απαγγέλλει το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Ανάμεσα στα κόκκαλα εδώ».

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1982.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS