Μίλτος Σαχτούρης – 29 Μαρτίου 2005

Ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους ‘Ελληνες μεταπολεμικούς ποιητές, έφυγε από τη ζωή, στις 29 Μαρτίου 2005. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του, παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς κινηματογραφικών δοκιμίων του Γιάννη Σμαραγδή «Τα Λόγια τα πόλης» με τίτλο «’Υδρα-Μίλτος Σαχτούρης ή ποιος είναι ο τρελός λαγός» (παραγωγής 1993).

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΥΔΡΑ-ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ Η ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΕΛΟΣ ΛΑΓΟΣ

 Η εκπομπή ξεκινά με πλάνα από την τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 1988, στην Παλαιά Βουλή. Στον Μίλτο Σαχτούρη απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Εκτοπλάσματα» (χρονολογία πρώτης έκδοσης 1986).

Ακολουθούν πλάνα στο διαμέρισμα του ποιητή, στην Κυψέλη, στις 12 Ιουλίου 1992. Ο Μ.Σαχτούρης αυτοβιογραφείται. Μιλά για τις ημιτελείς νομικές σπουδές του και την στροφή του στην ποίηση, τις ρίζες της ποίησής του στην δεκαετία του ’40-την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο ποιητής αναφέρεται στον τρόπο που γράφει τα ποιήματά του τις πρώτες του ποιητικές συλλογές. Αναφέρεται ακόμη στη γνωριμία του με τον υπερρεαλισμό, και στη σύνδεσή του με τον Ελύτη, τον Εγγονόπουλο, τον Αλέκο Δεσποτόπουλο, ενώ αναφέρεται και στη σύντροφό του, ζωγράφο Γιάννα Περσάκη. Μιλά ακόμη για  την αγάπη του για τη ζωγραφική, κάνει λόγο για τη φιλία του με τον ζωγράφο Διαμαντή Διαμαντόπουλο καθώς και τον Νίκο Εγγονόπουλο, και απαριθμεί τους ζωγράφους που θαυμάζει, μεταξύ των οποίων ο Αλέκος Φασιανός-στον οποίο έχει αφιερώσει και ποιήματά του-ενώ παρεμβάλλονται παράλληλα πλάνα του ζωγράφου στο εργαστήριό του. Ο Μίλτος Σαχτούρης αναφέρεται ακόμη στις επιρροές του έργου του από τη γαλλική και τη γερμανική ποίηση, και κάνει λόγο για τη «συνέχεια» στην ποίηση. Τέλος, παραδέχεται ότι ο «Τρελός Λαγός» του ομώνυμου ποιήματός του είναι ο ίδιος.

Η συνέντευξη πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, ενώ προβάλλεται απόσπασμα από την εκπομπή «Επιλογή» του Γιώργου Εμιρζά (του 1979), η οποία περιλαμβάνει συνέντευξη του Σαχτούρη, καθώς και το σχόλιο του κριτικού και φιλολόγου Τάσου Λιγνάδη για τον Σαχτούρη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται στίχοι από τα ποιήματα του Μ.Σαχτούρη «Η νύχτα της Λησμονημένης», «Η ιστορία ενός παιδιού», «Δεν είναι τύχη ότι ζω πιο πέρα», «Ορυχείο», «Η παρουσία», «Ο ελεγκτής», «Ο τρελός λαγός» κά, καθώς και στίχοι από ποιήματά του μεταφρασμένα σε διάφορες ξένες γλώσσες.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος

Έτος παραγωγής: 1993

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS