Μίλτος Σαχτούρης – 29 Μαρτίου 2005

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής μας λογοτεχνίας που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2005, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΠΟΥΛΙΩΝ (ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ)

(video)
Νέο

Το επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο» με τίτλο «Κληρονόμος Πουλιών» είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη (γεν.1919 – θαν.2005). Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο Μιχάλης Μήτρας, μέσα από την εκπομπή του «Καλειδοσκόπιο», παρουσιάζει μια ανέκδοτη ηχογράφηση με αναγνώσεις ποιημάτων του καλλιτέχνη. Ο Γιάννης Δάλλας, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, κριτικός και δοκιμιογράφος και ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος μιλούν για τα χαρακτηριστικά της ποίησής του, τα θέματα και τις εικόνες της. Ο ποιητής, στο πατρικό του στην Κυψέλη το 1992, διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του «Ο Βενιαμίν», «Ο Στρατιώτης Ποιητής», «Ο Τρελός Λαγός». Ο ίδιος περιγράφει τη θέση της ποίησης στη ζωή του, τις απρόβλεπτες συνθήκες δημιουργίας των έργων του, τις επιρροές του και το ρόλο του ποιητή στη σύγχρονη εποχή.

Ακολουθεί προβολή πλάνων από την εκδήλωση της απονομής του κρατικού λογοτεχνικού βραβείου στον ποιητή για το συνολικό του έργο και απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του στην εκπομπή της ΕΡΤ “Επιλογή” του 1979, με αναφορές στα νεανικά του χρόνια, στις σπουδές του, στη γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη και το Νίκο Εγγονόπουλο, στις ποιητικές του δημιουργίες, στις δύσκολες μέρες της Κατοχής, στους νεότερους ποιητές. Έπειτα, ο Θανάσης Κωνστανίδης περιγράφει τη στενή φιλία του με τον καλλιτέχνη, αναλύει την παρουσία του καθρέφτη στα έργα του και το συμβολισμό του, ενώ ακούγονται μελοποιημένα έργα του. Παράλληλα, διαβάζονται αποσπάσματα από γνωστά ποιήματα του και προβάλλονται μεταφράσεις τους σε διάφορες γλώσσες. Στο τέλος της εκπομπής, ο καλλιτέχνης εμφανίζεται καταβεβλημένος και κουρασμένος να αναπολεί στιγμές από τα παρελθόν του.

Έτος παραγωγής: 2004

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS