Μίμης Χρυσομάλλης – 12 Νοεμβρίου 2004

Από τους πιο αγαπητούς και ταλαντούχους ηθοποιούς ο Μίμης Χρυσομάλλης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2004. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1963. Ερμήνευσε πλήθος ρόλων από το παγκόσμιο δραματικό ρεπερτόριο, με την εσωτερικότητα και την ευγένεια που τον χαρακτήριζε. Ξεχώρισε στο “Ελεύθερο Θέατρο” και την “Ελεύθερη Σκηνή” στα οποία ήταν βασικό στέλεχος με παραστάσεις-σταθμούς στην επιθεώρηση όπως, «Αλαλούμια», «Αναντάμ παπαντάμ», «Της Ελλάδας το κάγκελο» κ.ά. Συμμετείχε επίσης σε ταινίες που γνώρισαν επιτυχία στον κινηματογράφο όπως το «Βαρύ πεπόνι» του Παύλου Τάσιου, όπου απέσπασε το 1977 το A΄βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Άρπα Κόλλα» του Νίκου Περράκη, «Βαριετέ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Ενας κι ένας» κ.ά.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του ηθοποιού, παρουσιάζει τη συνέντευξη του Μίμη Χρυσομάλλη το 2003 στην εκπομπή ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ:

(video)


Η εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή «Ταξίδι στον Πολιτισμό» με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Λένα Αρώνη κατέγραφε την πολιτιστική δραστηριότητα, τις εκδηλώσεις και δράσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ως το 2004 και φιλοξενούσε καλλιτέχνες και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και των γραμμάτων. Στη συγκεκριμένη εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στους θεατρικούς μονολόγους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας φιλοξενείται ο ηθοποιός Μίμης Χρυσομάλλης.

Η διοργάνωση των θεατρικών μονολόγων από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα ξεκίνησε το 2002 και επαναλήφθηκε το 2003. Σε αυτό το επεισόδιο προβάλλεται συνέντευξη του ηθοποιού Μίμη Χρυσομάλλη, ο οποίος ερμήνευσε το μονόπρακτο με τίτλο «Τενεσί: Οι Εξομολογήσεις ενός αηδονιού», έργο της Σαρλότ Τσάντλερ και του Ρέι Στρίκλι που παρουσιάστηκε στις 27 και 28/9/2003 στο θέατρο «Μεταξουργείο», στο πλαίσιο των θεατρικών μονολόγων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με σκηνοθέτη τον Λευτέρη Γιοβανίδη.

Ο ηθοποιός σχολιάζει τη δυσκολία και τη γοητεία που παρουσιάζουν τέτοιου είδους εγχειρήματα, ενώ παραθέτει λεπτομέρειες για το κείμενο του έργου και τον τρόπο με τον οποίο αυτό προέκυψε και καθιερώθηκε. Το κείμενο, με τη μορφή αυτοβιογραφικού μονολόγου, συμπυκνώνει αποσπάσματα από όλο το φάσμα της τραυματικής ζωής του κορυφαίου δραματουργού αλλά και τη σκέψη του γύρω από τη συγγραφή ενός κειμένου.

Στη συνέχεια, ο Μίμης Χρυσομάλλης αναφέρεται στην προσωπική του πορεία στο θέατρο, πώς ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό και πώς αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μιλάει επίσης για τη διδασκαλία του Κουν στο Θέατρο Τέχνης και εξηγεί τα προβλήματα που εκείνος εντοπίζει στους νέους ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Θυμάται, ακόμη, στιγμές από τη διαδρομή του στην «Ελεύθερη Σκηνή». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρεμβάλλονται αποσπάσματα από τον μονόλογο που παρουσίασε, με τον ίδιο στο ρόλο του συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς.

Έτος παραγωγής: 2004

Σκηνοθεσία: Μαρία Μησσήν

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS