Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Μίμης Δομάζος. Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους στις 22 Ιανουαρίου του 1942 και υπήρξε κατά πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, γράφοντας ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού την οποία φόρεσε για 20 χρόνια από το 1959 μέχρι το 1980 με ένα μικρό διάλειμμα το 1978-79 που έπαιξε στην ΑΕΚ.
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομάδα της γειτονιάς του, την Άμυνα Αμπελοκήπων. Η τεχνική του αλλά και οι ηγετικές του ικανότητες ήταν στοιχεία που γρήγορα κινητοποίησαν ανθρώπους του ποδοσφαίρου να ενδιαφερθούν για την απόκτησή του. Το 1959 ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς ήταν αυτός που επίμονα εισηγήθηκε την απόκτηση του 17χρονου τότε Μίμη στην ομάδα με το «τριφύλλι». Έκτοτε έγινε ο «Στρατηγός» και το αναντικατάστατο «δεκάρι» του Παναθηναϊκού αλλά και του Ελληνικού ποδοσφαίρου για τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ήταν από τους κύριους συντελεστές της κατάκτησης των πρωταθλημάτων που πήρε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’60 μεταξύ των οποίων και το αήττητο του 1964, ενώ μεγαλειώδεις ήταν και οι εμφανίσεις του στην πορεία προς τον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Άγιαξ το 1970-71. Ακόμη πιο ώριμος και επιδραστικός ήταν τα χρόνια της δεκαετίας του ’70 κατά τα οποία οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε πολλούς τίτλους και διακρίσεις. Πάντα ηγετικός, οργάνωνε σε πολύ υψηλά στάνταρ το παιχνίδι είτε του Παναθηναϊκού είτε της Εθνικής ομάδας, τροφοδοτώντας με ακρίβεια τους συμπαίκτες του. Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Αντώνη Αντωνιάδη. Οι δυο τους ήξεραν με κλειστά μάτια να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο, με τον «ψηλό» να έχει πετύχει εκατοντάδες γκολ από ασίστ του Δομάζου. Μετά το νταμπλ του 1977 ο Παναθηναϊκός θέλοντας να προχωρήσει σε ανανέωση έδειξε με τη στάση του ότι δεν υπολογίζει την έως τότε «σημαία» του για τη συνέχεια. Παροπλισμένος για ένα μικρό διάστημα και σε ηλικία 35 ετών, ο Δομάζος δεν ήθελε να τα παρατήσει. Το ποδόσφαιρο ήταν όλη του η ζωή και ο ποδοσφαιρικός εγωισμός του τέτοιος που τον πείσμωνε να θέλει να αποδείξει πως είχε ακόμη να προσφέρει πολλά. Έτσι το καλοκαίρι του 1978 εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ που είχε μόλις κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο «Στρατηγός» ενσωματώθηκε αμέσως στο νέο περιβάλλον και είχε τεράστια συμβολή στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχούς πρωταθλήματος για την «Ένωση» το 1979.
Μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε με την έλευσή του στα κοινά του Παναθηναϊκού το 1979 ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ήταν η επιστροφή του Μίμη Δομάζου στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Έτσι, το μεγάλο δεκάρι του ελληνικού ποδοσφαίρου επέστρεψε στο δεύτερο μισό της περιόδου 1979-80 για να κλείσει την καριέρα του με το τριφύλλι στο στήθος.
Έπαιξε συνολικά σε 536 αγώνες και είναι ακόμη μέχρι και σήμερα ρέκορντμαν συμμετοχών της Α’ Εθνικής. Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 50 φορές και έγραψε εξίσου χρυσές σελίδες, καθώς μεταξύ άλλων ήταν μέλος της μεγάλης ομάδας της περιόδου 1968-69 η οποία στις λεπτομέρειες δεν κατάφερε να προκριθεί στο κορυφαίο κατά πολλούς Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό.
Το 1984 ο Παναθηναϊκός τίμησε τον Μίμη Δομάζο με φιλικό αγώνα εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς από την Αργεντινή στον οποίο έπαιξε κιόλας σε ηλικία 42 ετών. Αξιοσημείωτο επίσης το γκολ που πέτυχε στις 20 Δεκεμβρίου του 2000 λίγο πριν κλείσει τα 59 του στον αγώνα παλαιμάχων μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού και Άγιαξ στο Άμστερνταμ, με το οποίο ο Παναθηναϊκός πήρε μια άτυπη ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του Γουέμπλεϊ μετά από 29 χρόνια. Επίσης το 2021 η Διεθνής ομοσπονδία Ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου, τον επέλεξε στην κορυφαία εντεκάδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή :
«ΜΝΗΜΕΣ ΓΗΠΕΔΩΝ»
ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
Στην εκπομπή «Μνήμες γηπέδων» παρουσιάζονται ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και στιγμές του Ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού. Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον Μίμη Δομάζο και αναφέρεται στην πλούσια καριέρα του. Προβάλλονται πλάνα αρχείου και δηλώσεις του το 1999.
Έτος παραγωγής: 2022
Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης
Αφήγηση: Κωνσταντίνος Καμάρας
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr