Νίκος Παπάζογλου – 17 Απριλίου 2011

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου, που έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2011, ψηφιοποίησε και σας προτείνει ένα επεισόδιο από τη σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ «Επέστρεφε…»

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

(video)
Νέο

Ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής μιλά για την πόλη που γεννήθηκε και έζησε όλη του τη ζωή, τη Θεσσαλονίκη. Θυμάται πώς, παιδί ακόμη, ξεκίνησε να την εξερευνά ακολουθώντας τα λεωφορεία, τις όμορφες στιγμές που πέρασε στο 57ο Δημοτικό Σχολείο με τη δασκάλα του, την κυρία Αμαλία, που τον έκανε να ερωτευτεί τη μάθηση, αλλά και τα «Τσακάλια» της γειτονιάς του, στα παλιά Λαδάδικα, που τον έμαθαν να περπατά με τα χέρια. «Ήταν το σοβαρότερο μάθημα που έχω πάρει στη ζωή μου, νομίζω. Να βασίζομαι τόσο πολύ στα χέρια μου», τονίζει.

Ο Νίκος Παπάζογλου μιλά επίσης για τη μητέρα του, από την οποία διδάχτηκε την ισορροπία ανάμεσα στην τεχνική και το τραγούδι και τον πατέρα του, που ήταν αυτός που τον έμαθε τι σημαίνει αυτοθυσία. Αναπολεί τα γλέντια που στήνονταν με φίλους και συγγενείς, μέσα από τα οποία συνειδητοποίησε τι ακτινοβολεί το τραγούδι στην ψυχή του άλλου, αλλά και τις στιγμές που μικρός πήγαινε στην «Άκρη του Κόσμου» για να τραγουδήσει, πάνω στα τείχη δηλαδή του πύργου του Τριγωνίου. Σήμερα κυκλοφορεί στη νέα πόλη της Θεσσαλονίκης κι αναγνωρίζει τα σημάδια της: δρόμους, κτίρια, εκκλησίες, τείχη, αλλά και τους ήχους, τις αισθήσεις, τις μυρωδιές, όλα όσα προστέθηκαν και διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική προσωπικότητά του. Ο Νίκος Παπάζογλου, όμως,  μιλά και για μια άλλη μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα, ενώ αναφέρεται και στις προσωπικές σχέσεις που έχει με τους συνεργάτες του, που είναι και η παρέα του.

Στην εκπομπή προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο, ακούγονται μερικές από τις γνωστές επιτυχίες του, ενώ τον βλέπουμε και στις συναυλίες που έδωσε στο ηφαίστειο της Νισύρου το καλοκαίρι του 1997.

Έτος παραγωγής: 1998

Σενάριο-σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS