Νίκος Σταυρίδης – 12 Δεκεμβρίου 1987

 

Ο Νίκος Σταυρίδης ένας από τους πιο σπουδαίους κωμικούς του κινηματογράφου και του θεάτρου έφυγε από τη ζωή στις 12 Δεκεμβρίου 1987. Γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1910. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1929 στο μουσικό θέατρο ενώ τη δεκαετία του ’40 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με σπουδαίους συναδέλφους του. Ο δημοφιλής ηθοποιός με το πηγαίο ταλέντο διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Έπαιξε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1950 στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου «Έλα στο θείο» ενώ ξεχωριστές παραμένουν οι ταινίες «Η ωραία των Αθηνών» (1954) πλάι στην Γεωργία Βασιλειάδου και τον Μίμη Φωτόπουλο και  «Τα κίτρινα γάντια» (1960) στον αξέχαστο ρόλο του ζηλιάρη συζύγου.

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ
(video)


Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζονται προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Το συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζει το πορτρέτο του δημοφιλούς κωμικού ηθοποιού Νίκου Σταυρίδη ο οποίος αφηγείται τη ζωή του και κάνει αναδρομή σε σταθμούς της καλλιτεχνικής του πορείας.

Η εκπομπή τον επισκέπτεται στο σπίτι του απ’ όπου ο Νίκος Σταυρίδης ξεκινά την αφήγηση της ζωής του στην εκπομπή «Πρόσωπα Θεάτρου», με αναφορές στα παιδικά-νεανικά του χρόνια στον τόπο καταγωγής του, τη Σάμο και στις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Στο Γυμνάσιο πρωταγωνιστούσε στις σχολικές παραστάσεις και παράλληλα δούλευε ως βοηθός μηχανικού προβολής στον κινηματογράφο. Έστηνε παραστάσεις θεάτρου σκιών σε όλη τη Σάμο και έψελνε στην εκκλησία.

Περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μετά την άφιξή του στην Αθήνα και την πρώτη του επαφή με το θέατρο. Εξιστορεί περιστατικά που αφορούν στο ξεκίνημα της καριέρας του το 1929 αλλά και πώς κατάφερε να κερδίσει το πρώτο του μεγάλο νούμερο στην επιθεώρηση μαζί με την Άννα Καλουτά που έγινε μεγάλη επιτυχία και τον καθιέρωσε στην ελληνική σκηνή. Μιλάει για τη συμμετοχή του σε παραστάσεις επιθεώρησης και κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και για τη συνεργασία του με σπουδαίους συναδέλφους του. Στη διάρκεια της αφήγησης παρεμβάλλεται σύντομο αφιέρωμα στην ιστορία της αθηναϊκής επιθεώρησης βασισμένο σε κείμενο του καθηγητή θεατρολογίας Θόδωρου Χατζηπανταζή.

Στη συνέχεια, ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος αναφέρεται στο ταλέντο των μεγάλων κωμικών της γενιάς του Νίκου Σταυρίδη στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και στον χαρακτηριστικό τύπο που ενσάρκωσε ο ίδιος και με τον οποίο ταυτίστηκε. Για τον Ν. Σταυρίδη μιλούν, επίσης, οι ηθοποιοί Ντίνος Ηλιόπουλος και Σωτήρης Μουστάκας.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται χαρακτηριστικές σκηνές από την κινηματογραφική του καριέρα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και καλλιτεχνική ζωή του ηθοποιού και φωτογραφίες διακεκριμένων καλλιτεχνών της εποχής.

Έτος παραγωγής: 1982

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ρεντζής
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Επιμέλεια-παρουσίαση: Νανά Νικολάου, Χρ. Αυθίνος
Οπερατέρ: Πολυδεύκης Κυρλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Σπύρος Ζιάγκος

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS