Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος – 31 Μαΐου

H 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1988, με στόχο την δημόσια επισήμανση των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος. Γυρίζοντας τον χρόνο σε περασμένες δεκαετίες, το Αρχείο της ΕΡΤ, προβάλλει ένα σπάνιο κινηματογραφικό τεκμήριο του Μεσοπολέμου που παρουσιάζει την ακμάζουσα-την εποχή εκείνη-βιομηχανία παραγωγής τσιγάρων. Ένα μοναδικό αρχειακό τεκμήριο που μας θυμίζει την ιστορία του τσιγάρου και του καπνίσματος, αλλά ταυτόχρονα καταγράφει και την ιστορία της καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα, ενός  από τους βασικούς πυλώνες της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας.

 

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΙΓΑΡΕΤΤΩΝ «ΑΔΕΡΦΩΝ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ»  ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Διαφημιστική ταινία περιόδου του Μεσοπολέμου (1938) για την προώθηση της ελληνικής βιομηχανίας στο εξωτερικό. Προβάλλονται κινηματογραφημένα πλάνα από το εργοστάσιο παραγωγής σιγαρέττων «Αδερφών Ματσάγγου» στο Βόλο. Η Καπνοβιομηχανία «Ματσάγγου», μια από τις ιστορικές βιομηχανίες στην παραγωγή τσιγάρων, ιδρύθηκε το 1890 και λειτούργησε έως και το 1972. Κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν η πρώτη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία στη χώρα.

Η ταινία καταγράφει τους διαφορετικούς χώρους του εργοστασίου και τα ξεχωριστά στάδια παραγωγής των τσιγάρων, που την περίοδο εκείνη περνούσαν σε μια βιομηχανική παραγωγή. Παρουσιάζονται η προετοιμασία του καπνού και η δια χειρός διαλογή από τους εργάτες, η μηχανοκίνητη κοπή του καπνού με ειδικές μηχανές κοπής καθώς και η μηχανοκίνητη παραγωγή των τσιγάρων. Κάθε μηχανή παράγει 50.000 σιγαρέττα ανά ώρα, όπως καταγράφεται και στους μεσότιτλους της ταινίας. Ακολουθούν πλάνα από την κατασκευή και στη συνέχεια την κοπή των πακέτων, την επικόλληση της ράχης των πακέτων, την επικόλληση των ετικετών στα πακέτα, της ταινίας, καθώς και της συσκευασίας.  Παρουσιάζονται ακόμη οι διαδικασίες ελέγχου της συσκευασίας και της επικόλλησης των ετικετών του φόρου πάνω στα πακέτα. Η παρουσίαση της βιομηχανικής παραγωγής  ολοκληρώνεται με πλάνα από το χώρο του Χημείου του εργοστασίου.

Παραγωγή τεκμηρίου: Δ/ση Μουσείου-Αρχείου ΕΡΤ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS