Η Παγκόσμια Ημέρα του Κουκλοθεάτρου, που θεσπίστηκε από την Διεθνή Ένωση Κουκλοθέατρου (UNIMA, Union International de la Marionnette), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με σκοπό να αναδειχθεί αυτή η πανάρχαια δραματική τέχνη. Το 1990 ιδρύθηκε και η Unima Hellas, το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου, τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας, η οποία θα αποτελέσει κοινό τόπο για τους κουκλοπαίκτες και θα αποκτήσει πολύπλευρη δραστηριότητα τα τελευταία 30 χρόνια.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ:
ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ
ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
Σειρά ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή της πρωτεύουσας και των ανθρώπων της μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί. Θέμα της συγκεκριμένης εκπομπής είναι το Θέατρο Κούκλας.
Το ντοκιμαντέρ μας μυεί στον κόσμο του κουκλοθέατρου μιας σύνθετης τέχνης που αγγίζει τη μαγεία. Μέσα από τις συνεντεύξεις καλλιτεχνών, κουκλοπαικτών και ερευνητών αναζητώνται οι απαρχές του θεάτρου κούκλας που χάνονται στα βάθη των αιώνων αλλά και οι ρίζες του Φασουλή, λαϊκού ήρωα της Ιταλίας ομόλογου του Καραγκιόζη που θα εισαχθεί στην Ελλάδα από τα Επτάνησα τον 19οαι. Ο Φασουλής ως μαριονέτα και ο Καραγκιόζης ως κούκλα σκιάς, θα αποτελέσουν τους δύο κεντρικούς κουκλοήρωες που θα περάσουν στην ιστορία του λαϊκού θεάτρου και της λαϊκής ψυχαγωγίας. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο χαρισματικός Χρήστος Κονιτσιώτης, αντικαθιστά τον Φασουλή με τον ευπρεπέστερο, δικής του επινόησης «Πασχάλη» και μαζί μ’ έναν μεγάλο θίασο από ξύλινα ανδρείκελα, ανεβάζει ακόμη και έργα κλασικού ρεπερτορίου.
Η εκπομπή μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ’40 και στην ιστορία της κούκλας που δημιούργησε η Ελένη Θεοχάρη – Περάκη. Ήταν ο καλός θείος Μπαρμπα – Μυτούσης, που μαζί με τα δύο ανιψάκια του, Κλούβιο και Σουβλίτσα, αγαπήθηκαν από πολλές γενιές παιδιών. Στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει με τη Μεταπολίτευση, ο αμιγώς διδακτικός χαρακτήρας, με τον οποίο ήταν συνυφασμένο το κουκλοθέατρο, θα χαθεί και στους κόλπους του πλέον, εκτός από παιδαγωγούς, θα βρούμε ανήσυχους καλλιτέχνες, που θα ασχοληθούν με σύγχρονες έννοιες, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές και μέσα. Το 1975, η Ευγενία Φακίνου δημιουργεί την «Ντενεκεδούπολη», ένα πρωτοποριακό έργο, που θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του για 45 χρόνια.
Ο Δήμος και η Μπριγκίτε Σοφιανού, ξεκινούν την ενασχόλησή τους με το κουκλοθέατρο ήδη από το 1954 στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίζουν στην Αθήνα, μαζί με τα παιδιά τους Φαίδωνα και Ήβη. Δημιουργούν έτσι, επιτυχημένες παραγωγές με κούκλες για την Ελληνική, αλλά και τη Γερμανική Τηλεόραση, που θα αφήσουν εποχή, όπως η «Φρουτοπία» και «Του κουτιού τα παραμύθια».
Στη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζεται το έργο κουκλοθεατρικών θιάσων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως το Κουκλοθέατρο Μαιρηβή και το κέντρο «Φιγούρες και Κούκλες». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ρόλο του κουκλοπαίκτη. Αυτόν που δίνει ψυχή στο άψυχο. Έναν «άνθρωπο – ορχήστρα», που κατασκευάζει κούκλες και σκηνικά, φροντίζοντας ταυτόχρονα κάθε λεπτομέρεια της παράστασής του, ταξιδεύοντας και παίζοντας σε σχεδόν κάθε λογής χώρο, σε θέατρα, σε σχολεία, αλλά και στον δρόμο.
Στην εκπομπή μιλούν (με αλφαβητική σειρά) οι: Αλεξία Αλεξίου (κουκλοπαίκτρια / πολιτισμολόγος), Francisco Brito (ηθοποιός / κουκλοπαίκτης), Μαιρηβή Γεωργιάδου-Βερικόκκου (κουκλοπαίκτρια), Βάσω Γιαρένη (κουκλοπαίκτρια), Μιρέλα Κατσά (κουκλοπαίκτρια), Τάσος Κώνστας (καραγκιοζοπαίκτης), Απόστολος Μαγουλιώτης (καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Στάθης Μαρκόπουλος (κουκλοπαίκτης), Αντιγόνη Παρούση (καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ), Φαίδων Σοφιανός (σκηνοθέτης / παραγωγός / συνθέτης / κουκλοπαίκτης), Αννέτα Στεφανοπούλου (κουκλοπαίκτρια), Μαριαλένα Τσιαμούρα (κουκλοπαίκτρια / κουκλοθεραπεύτρια), Ευγενία Φακίνου (συγγραφέας).
Έτος παραγωγής: 2020
Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη
Αρχισυνταξία: Ήρα Μαγαλιού
Έρευνα αρχειακού υλικού: Γιάννης Γιαννόπουλος, Κριστιάν Χαλίλ
Εκτέλεση παραγωγής:Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions
Copyright ΕΡΤ
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr