Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά την Ημέρα της Γυναίκας με ένα ξεχωριστό και σπάνιο οπτικοακουστικό τεκμήριο του 1980, μια εκπομπή έρευνας με θέμα τη γυναικεία συνεισφορά στη δημιουργία του ελληνικού κινηματογράφου.

ΕΡΕΥΝΑ

«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»

(video)


Δημοσιογραφική εκπομπή με θέματα γύρω από την ελληνική πραγματικότητα, που η προβολή της ξεκίνησε το 1974 και συνέχισε ως το 1981. Η συγκεκριμένη εκπομπή αναφέρεται στη γυναικεία παρουσία στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή.

Εξετάζει το φαινόμενο της γυναικείας απασχόλησης στους τομείς της παραγωγής και της δημιουργίας ταινιών παρουσιάζοντας γυναίκες τεχνικούς στην Ελλάδα που συμμετέχουν ενεργά στα διαφορετικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας, κάνοντας συγχρόνως μια ιστορική αναδρομή.

Την εποχή του ‘80 αυξάνεται ακόμη περισσότερο το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο χώρο του κινηματογράφου, αν και στον κλάδο των τεχνικών του κινηματογράφου παρατηρούνταν τότε μεγάλη ανεργία (στην Ελλάδα του 1980 ο αριθμός των τεχνικών του κινηματογράφου έφτανε περίπου τους 750, λόγω της πλούσιας παραγωγής του ελληνικού κινηματογράφου των προηγούμενων δεκαετιών) γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρουσα την γυναικεία παρουσία.

Η εκπομπή μας πληροφορεί για τις κινηματογραφικές ειδικότητες που αναλάμβαναν γυναίκες σε αντιπαραβολή για παράδειγμα με τις κατηγορίες τεχνικών όπως, του οπερατέρ, του ηλεκτρολόγου ή του ηχολήπτη που εκπροσωπούνταν κατεξοχήν από άνδρες.

Γυναίκες εργαζόμενες στη διεύθυνση παραγωγής, στη σκηνοθεσία, στο σκριπτ, στο μοντάζ, στην επεξεργασία του φιλμ (κοπή negative, εταλονάζ), στο μακιγιάζ και την ενδυματολογία μιλούν για τη δουλειά τους στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και περιγράφουν το αντικείμενο εργασίας τους μπροστά στην κάμερα. Ανάμεσά τους, η Άντζελα Πετροπουλάκη (διευθύντρια παραγωγής) που ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.Κ.Τ, η Φρίντα Γιάνκου (σκριπτ, βοηθός σκηνοθέτη), η Θάλεια Κωνσταντιντίδη (ενδυματολόγος), η Δέσποινα Μαρουλάκου (μοντέζ) και η Φοίβη Σταυροπούλου (διευθύντρια παραγωγής).

Η εκπομπή επισκέπτεται τα γραφεία της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, το σωματείο των τεχνικών του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που ιδρύθηκε το 1948, και συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γρηγόρη Δανάλη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες από τα κινηματογραφικά εργαστήρια και τον εξοπλισμό τους (μουβιόλα, αναλάϊζερ, εμφανιστήρια φιλμ κ.λ.π.) που καταγράφει ο φακός της εκπομπής. Γυρίσματα έγιναν στο ιστορικό κτίριο της οδού Χίου 53, όπου το 1980 στεγάζονταν τα εργαστήρια της Cinemagic του Γιώργου Στάμου, στενού συνεργάτη του Φιλοποίμενα Φίνου.

Σκηνοθεσία: Γκαίη Αγγελή

Παραγωγός: Δημήτρης Ποντίκας

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 7 Αυγούστου 1980

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS