Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μαρτίου

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας προτείνει να δείτε την εκπομπή:

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

(video)
Νέο

Σειρά εκπομπών με θέμα το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται στις 6 Αυγούστου 1982.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Γεννήθηκα γυναίκα» είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση. Αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μιλούν για την απόφασή τους να λάβουν μέρος σε νεαρή ηλικία στην Αντίσταση και περιγράφουν τη δράση τους-κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα προσωπικά βιώματα, περιστατικά που τις σημάδεψαν, αλλά και τα συναισθήματα που βίωσαν.

Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστριών, γίνεται λόγος για τη μαζική συμμετοχή αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, την μεγάλη προσφορά τους σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, αλλά και τα όσα κέρδισαν από τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν οι: Ελένη Κυβέλου-Καμουλάκου, Μαρία Μπέϊκου, Κατίνα Βασιληά-Σαπουντζή, Μαίρη Μπίκια-Αρώνη, Ζωή Κουλουπτάνη-Λιναρδάτου, Αλίκη Σχοινά, Τούλα Μάρα-Μιχαλακέα, Βαγγελιώ Γεωργαντά-Φραντζεσκάκη, ενώ παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό που καταγράφει τη δράση τους, καθώς και φωτογραφίες γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αντιστασιακού αγώνα.

Έτος παραγωγής: 1982

Σκηνοθεσία: Άννα Κεσίσογλου

Δημοσιογραφική έρευνα: Πέλλη Κεφαλά, Αθηνά Ραπίτου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS