Σωτήρης Μουστάκας – 4 Ιουνίου 2007

Συμπληρώνονται  φέτος 16 χρόνια από το θάνατο του Σωτήρη Μουστάκα, στις 4 Ιουνίου 2007. Ο σπουδαίος ηθοποιός, γνωστός για το έμφυτο χάρισμά του στον αυτοσχεδιασμό, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες κωμικούς. Γεννήθηκε στην Κύπρο το έτος 1940.  Σε ηλικία μόλις 15 ετών συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για εφτά μήνες. Έμπνευσή του για να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηθοποιού στάθηκε ο μεγάλος ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης, ο οποίος τον παρότρυνε να μετακομίσει στην Αθήνα από την Κύπρο όπου διέμενε και να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μετά την αποφοίτησή του, o Mουστάκας έκανε την  πρώτη  επαγγελματική  του εμφάνιση   με το θίασο Κάκιας Αναλυτή- Κώστα Ρηγόπουλου στην παράσταση «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες» ενώ  ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους Μάρως Κοντού και Γιώργου Πάντζα, Λάμπρου Κωνσταντάρα και  Μάρως Κοντού αλλά και Αλέξη Μινωτή- Κατίνας Παξινού.  Ο  Mουστάκας δραστηριοποιήθηκε στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο (ξεκινώντας με τον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1964)  και την τηλεόραση («Ο Κύριος Συνήγορος» στην ΥΕΝΕΔ το 1970, «Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα» στην ΕΡΤ του 1980, «Τα χαϊδεμένα παιδιά»  το 2001 στην  ΕΤ -1 ήταν μερικές μόνο από τις τηλεοπτικές του συμμετοχές). Τη δεκαετία του ’80 πρωταγωνίστησε σε δεκάδες βιντεοταινίες. Έχει τιμηθεί για τη μεγάλη προσφορά του ως ηθοποιός με το «Βραβείο θεατρικού μουσείου Τα Παναθήναια» (1994), «Βραβείο Παπαδούκα» της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996),  και «Βραβείο Κ.Κουν» (2003).

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από το πολιτιστικό τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες», , παραγωγής 1994,  όπου ο εξαιρετικός κωμικός μιλά για την παράσταση «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» στο Θέατρο Διάνα.

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Το πολιτιστικό τηλεοπτικό περιοδικό «Συνεικόνες» παρουσιάζει τα πολιτιστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Στο συγκεκριμένο απόσπασμα αρχικά προβάλλονται πλάνα από την είσοδο του Θεάτρου «Διάνα» ενώ ακούγονται πληροφορίες σχετικά με την παράσταση «Οι γερμανοί ξανάρχονται» (Θεατρική πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου 1993, σε σκηνοθεσία Χάρη Κωστόπουλου), του έργου σταθμού του νεοελληνικού θεάτρου (του Χρήστου Γιαννακόπουλου) αλλά και τα ονόματα των συντελεστών της παράστασης. Στη συνέχεια προβάλλεται σκηνή από τη θεατρική παράσταση με τους Σωτήρη Μουστάκα, Πάνο Σκουρολιάκο, Μαρία Μπονέλου, Τάσο Κωστή κ.α. Ακολουθεί σύντομη συνέντευξη του πρωταγωνιστή, Σωτήρη Μουστάκα σχετικά με το θέμα και τα νοήματα του έργου, τα οποία θίγονται με κωμικό τρόπο αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ρόλου που ερμηνεύει στο έργο. Ο Μουστάκας κλείνει την συζήτηση με μια πολιτικοκοινωνική θεώρηση του Έλληνα, όπου επισημαίνει πως «δεν μαθαίνουμε από την ιστορία μας».  

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος
Συνεργάζεται η δημοσιογράφος: Άννα Βλαβιανού
Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Αλέξης Κωστάλας
Αφήγηση: Αθηνά Σωτηροπούλου
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 30/3/1994

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS