Σπύρος Καλογήρου – 27 Ιουνίου 2009

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του Σπύρου Καλογήρου, στις 27 Ιουνίου 2009. Ο δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε στην Κυψέλη το 1922 και μεγάλωσε στα Σεπόλια. Από πολύ μικρός ξεκίνησε να κάνει δουλειές του ποδαριού, ενώ τελειώνοντας την Α’ Γυμνασίου γράφτηκε στη Σεβαστουπούλειο Εργατική Σχολή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1955, με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου στον «Ερωτόκριτο» και στον «Άμλετ». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους Λεμού, Κατράκη και Μυράτ και το 1958 με τον Δημήτρη Ροντήρη στις παραστάσεις «Δωδέκατη Νύχτα» και «Λουίζα Μίλερ». Ακολούθησε η συνεργασία του με τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης από το 1961 ως το 1966, σε ιστορικές παραστάσεις που παίχτηκαν με επιτυχία και στο εξωτερικό, ανάμεσα τους οι: «Όρνιθες», «Ρινόκερος», «Ο Βασιλιάς πεθαίνει», «Βαβυλωνία», «Πέρσες», «Βάτραχοι» κ.ά., όπως και συνεργασίες με τους: Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολομό, Δημήτρη Χορν, Καρέζη-Καζάκο κ.ά. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1955 στην ταινία «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη, με την οποία συναντήθηκε σε πολλές ακόμη ταινίες, όπως «Μανταλένα», «Υπολοχαγός Νατάσα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Ένα αστείο Κορίτσι» κ.ά. Η κινηματογραφική καριέρα του μετρά πάνω από 80 συμμετοχές σε ταινίες που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αξιοσημείωτη είναι η πορεία του και στην τηλεόραση, που περιλαμβάνει συμμετοχές σε σειρές που αγάπησε πολύ ο κόσμος, ανάμεσα τους οι: «Παράξενος ταξιδιώτης», «Οι δίκαιοι», «Βασίλισσα Αμαλία», «Ο θείος μας ο Μίμης», «Ο φόβος», «Χαμογελάστε παρακαλώ», «Το δις εξαμαρτείν», «Χαμένη άνοιξη» κ.ά. Ο Σπύρος Καλογήρου βραβεύτηκε το 1966  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία μικρού μήκους «Τζίμης ο Τίγρης», του Παντελή Βούλγαρη, ενώ το 1971 του απονεμήθηκε ο Αργυρός Απόλλωνας για την ερμηνεία του στην ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου. Τιμήθηκε επίσης με τη Χρυσή Κεφαλή του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας για την ερμηνεία του στους «Πέρσες» του Αισχύλου με το Θέατρο Τέχνης. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
(video)


H εκπομπή είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου. Ο ίδιος θυμάται τα δύσκολα παιδικά χρόνια στην Κυψέλη, τις σπουδές του στη Σεβαστουπούλειο Εργατική Σχολή, όπου, όπως αποκαλύπτει, γράφτηκε για το φαγητό που προσέφεραν στους σπουδαστές, αλλά και τα πέτρινα χρόνια της Κατοχής. Μιλά για την απόφαση του να γίνει φωτογράφος, για την τυχαία συνάντηση του με έναν σκηνοθέτη της ΥΕΝΕΔ, ο οποίος τον προέτρεψε να ασχοληθεί με το θέατρο και τη φοίτηση του λίγο αργότερα στη δραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου, ενώ παράλληλα εργαζόταν και στο φωτογραφείο.
Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρεται, επίσης, στα 45 χρόνια της θεατρικής του πορείας, στη συνεργασία του με τον Κάρολο Κουν στο Θέατρο Τέχνης, που του έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχει σε πολύ σημαντικές παραστάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν και στο εξωτερικό, αλλά και στην κινηματογραφική του καριέρα που ξεκίνησε το 1955, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και συνεχίστηκε με συμμετοχές σε περισσότερες από 80 ταινίες. Θυμάται ακόμη την συνεργασία του με τον Φίνο, όπως και με τον Παντελή Βούλγαρη στην μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης», για την οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Δούλεψα σκληρά 44-45 χρόνια. Ευτυχώς από τον κόσμο αναγνωρίζεται αυτό που έκανα. Και ακόμα και τον σκληρό που κάνω, με αγαπάει ο κόσμος, γιατί τον κάνω αληθινό, παίζω με ψυχή», τονίζει. Τέλος, μιλά για την οικογένεια του και την ήσυχη καθημερινότητα του και απαγγέλει ένα ποίημα που έγραψε για την αγαπημένη του σύζυγο.
Για τον Σπύρο Καλογήρου μιλούν η σύζυγός του Ευαγγελία Σαμιωτάκη, η οποία δηλώνει η πιο πιστή του θαυμάστρια και ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, ο οποίος αναφέρεται στο ταλέντο του και στη μεγάλη γκάμα που έχει ως ηθοποιός. Παράλληλα, προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες συμμετείχε και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και καλλιτεχνική του πορεία.

Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS