Σταύρος Κουγιουμτζής – 12 Μαρτίου 2005

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής, από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς, γεννήθηκε το 1932 σε έναν προσφυγικό συνοικισμό στο Επταπύργιο, κοντά στις φυλακές του Γεντί-Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Έφηβος ακόμη αποφάσισε να γραφτεί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το πρώτο του τραγούδι, “Το Περιστεράκι”, έγραψε το 1960 και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη.

Το 1967 έρχεται στην Αθήνα, όπου γνωρίζεται με τη “Μίνως” και με τον Γιώργο Νταλάρα, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη πορεία με δεκάδες τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον κόσμο κι έγιναν μεγάλες επιτυχίες, ξεκινώντας με το “Να ‘τανε το ’21”. Αν και ο ίδιος στιχουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του όπως, “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, “Ο ουρανός φεύγει βαρύς”, “Ήταν πέντε ήταν έξι”, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς όπως τους Μάνο Ελευθερίου, Κώστα Βίρβο, Σώτια Τσώτου, Άκο Δασκαλόπουλο, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Λευτέρη Παπαδόπουλο και ποιητές όπως τους Γώργο Θέμελη, Ντίνο Χριστιανόπουλο και Κώστα Βάρναλη.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του Σταύρου Κουγιουμτζή (12 Μαρτίου 2005), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

(video)

Σειρά μουσικών εκπομπών που σκιαγραφεί τα πορτρέτα δημιουργών από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Το επεισόδιο αυτό, παραγωγής 1982, παρουσιάζει τον συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή και την 20χρονη ως τότε πορεία του στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής μιλάει για την προσφυγική συνοικία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας τα μουσικά βιώματα των παιδικών του χρόνων που τον καθόρισαν και αφηγείται την είσοδό του στο χώρο της μουσικής. Έτη-σταθμοί στη διαδρομή του, το 1962 οπότε γράφει το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» και το 1967 όταν μετακομίζει στην Αθήνα. Μιλάει επίσης, για τη συνεργασία του με ανερχόμενους τότε καλλιτέχνες όπως για τη γνωριμία του με τον Γιώργο Νταλάρα, που ήταν η αρχή μιας μεγάλης πορείας και η περίοδος που έγραψε τα σημαντικότερα τραγούδια της σταδιοδρομίας του.

Παρεμβάλλονται αποσπάσματα συνέντευξης του συνθέτη στον Γιώργο Γκούτη σχετικά με το τραγούδι, τη στρατευμένη τέχνη, για το ρόλο του συνθέτη-δημιουργού, καθώς και για τη μελοποιημένη ποίηση.

Εμφανίζονται ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Καλαντζής, η “Αχ Βαχ Κομπανία”, ο Γιάννης Μπογδάνος, η Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο Γιάννης Κούτρας οι οποίοι ερμηνεύουν μεγάλες επιτυχίες του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τραγούδια από το δίσκο του «Μικραίνει ο κόσμος» (1982), συνεργασία του συνθέτη με τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Προβάλλονται σπάνια πλάνα αρχείου, με τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο στούντιο ηχογράφησης ή τον ίδιο στο πιάνο του να τραγουδάει. Ακούγονται τα τραγούδια: «Θα ‘ταν 12 του Μάρτη» σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, «Κι ήσουν ωραία» σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, «Τώρα που θα φύγεις» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Όταν ανθίζουν πασχαλιές», σε στίχους Σταύρου Κουγιουμτζή, «Το σακάκι μου κι αν στάζει» σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου, «Να ‘τανε το ’21» σε στίχους Σώτιας Τσώτου, «Μάτια μου μάτια μου» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, «Άσε με στο μεθοκόπι» σε στίχους Σ.Τσώτου, «Το πουκάμισο το θαλασί» σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου, «Βασανάκι βασανάκι», «Κάπου νυχτώνει», «Ήταν πέντε ήταν έξι», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» σε στίχους Σταύρου Κουγιουμτζή, «Με έκοψαν με χώρισαν στα δυο» σε στίχους Γιώργου Θέμελη, «Το Πάρκο» σε στίχους Ντίνου Χριστιανόπουλου, «Τί σημαίνει αγάπη» σε στίχους Κώστα Ριτσιώνη, «Μικραίνει ο κόσμος», σε στίχους Τάσου Κορθή, «Καημένε Μακρυγιάννη» και «Με γέλασες με γέρασες» σε στίχους Ντ. Χριστιανόπουλου.

Ημερομηνία προβολής: 18/12/1982

Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS