Το βραβείο Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη – 24 Οκτωβρίου 1963

Στις 24 Οκτωβρίου 1963 ανακοινώνεται από την Σουηδική ακαδημία η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το Νόμπελ λογοτεχνίας για το έτος 1963. Το Αρχείο της ΕΡΤ για τα 60 χρόνια από αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για τα ελληνικά γράμματα, παρουσιάζει από τα Ελληνικά Επίκαιρα τα θέματα για την ανακοίνωση της βράβευσης, τους εορτασμούς στο σπίτι του Σεφέρη στην οδό Άγρας και την τελετή απονομής των βραβείων στην Στοκχόλμη, καθώς και το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ ΡΙΜΕΪΚ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Δείτε τις εκπομπές:

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ H ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1963)

 

Ο διπλωμάτης και ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης), υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ και συγκεκριμένα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στις 10 Δεκεμβρίου 1963, στην τελετή απονομής που έγινε στη Στοκχόλμη, του απονεμήθηκε το βραβείο από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο. Στις 24 Οκτωβρίου 1963 αναγγέλλεται η απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας για τη βράβευση του Σεφέρη «για το έξοχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες». Στο σπίτι του μεγάλου ποιητή, στην οδό Άγρας 20, δίπλα από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, καταφθάνουν δημοσιογράφοι και φίλοι. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 60 ετών από την αναγγελία της απονομής του βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη παρουσιάζει απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις της περιόδου Οκτωβρίου 1963, όπου ο ποιητής γιορτάζει στην οικία του την απονομή του βραβείου. Βλέπουμε τον ίδιο ενώ κάθεται στο γραφείο του μετά την ανακοίνωση της απονομής από τη Σουηδική Ακαδημία. Η κάμερα εστιάζει σε ένα αντίτυπο της πρώτης ποιητικής συλλογής του Γ. Σεφέρη «Στροφή». Ακολούθως ο ποιητής συνομιλεί με τους δημοσιογράφους παρουσία της συζύγου του Μαρώς Σεφέρη και τέλος πίνει ένα ποτήρι σαμπάνια μαζί με τον πεζογράφο και ακαδημαϊκό Ηλία Βενέζη. Στη συνέχεια παρακολουθούμε απόσπασμα από Ταινία Επικαίρων με ειδήσεις της περιόδου Δεκεμβρίου 1963 και με θέμα τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη από τη σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1963, ο Βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος Αδόλφος ΣΤ΄απονέμει τα Βραβεία Νόμπελ για το έτος 1963. Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονέμεται στη Μαρία Γκέππερτ-Μάγιερ, το Βραβείο Νόμπελ Χημείας στον Καρλ Ζήγκλερ, το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής στον Σερ Τζων Έκκλες και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.

Έτος παραγωγής: 1963

Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών)

ΡΙΜΕΪΚ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ

 

Επεισόδιο της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ», της Ρένας Θεολογίδου, αφιερωμένο στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, η οποία σφραγίστηκε με την έκδοση της πρώτης εκτενούς βιογραφίας του μεγάλου Έλληνα ποιητή από τον Άγγλο νεοελληνιστή καθηγητή Ρόντρικ Μπίτον. Η εκπομπή επιχειρεί να φωτίσει άγνωστες πτυχές του βίου και της διπλωματικής σταδιοδρομίας του παρουσιάζοντας παράλληλα την πολιτική επικαιρότητα της εποχής του, περιγράφοντας την αμηχανία έως αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε η κοινή γνώμη της εποχής στην Ελλάδα την απονομή του Νόμπελ στον Σεφέρη και παρέχοντας πληροφορίες για την τελετή βράβευσης στις 10 Δεκεμβρίου 1963 στην Στοκχόλμη, αλλά και τις ζυμώσεις που προηγήθηκαν. Περιλαμβάνεται επίσης σύντομη αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, οι οποίοι συνδέονται άμεσα και με τα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την εποχή του από το 1900 ως το 1971. Παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τη γενέτειρά του, τη Σμύρνη, τις νομικές σπουδές του, την ένταξή του στο διπλωματικό σώμα, τις αλλεπάλληλες μεταθέσεις του σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, ενώ υπογραμμίζεται και η εμπλοκή του στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το 1956, οι οποίες οδήγησαν στις συνομιλίες της Ζυρίχης. Στη διάρκεια της εκπομπής η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, αποκαλύπτει πτυχές της σχέσης της μητέρας της με τον Γιώργο Σεφέρη, από το σπίτι της οδού Άγρας, όπου έζησε για αρκετά χρόνια ο ποιητής, ενώ ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης εντοπίζει αντιστοιχίες ανάμεσα στον πολιτικό και ποιητή Σεφέρη, και αποτιμώντας το ποιητικό του έργο, επισημαίνει ότι με αυτό εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο λογοτεχνικός μοντερνισμός. Ακολούθως ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέκος Αργυρίου και ο βιογράφος του ποιητή, Ρόντρικ Μπίτον, σχολιάζουν τους λόγους για τους οποίους ο Σεφέρης καθυστέρησε τόσο να προβεί στην περίφημη δήλωση κατά της χούντας, παρ’ όλες τις πιέσεις που είχε δεχτεί. Στη διάρκεια του επεισοδίου μιλούν επίσης η Κατερίνα Καρύδη, διευθύντρια των εκδόσεων Ίκαρος και η Λένα Σαββίδη, ενώ περιλαμβάνονται αποσπάσματα από εκπομπή του Φρ. Γερμανού και της εκπομπής «Μονόγραμμα» όπου μιλά η Μαρώ Σεφέρη. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό το οποίο πλαισιώνει την αφήγηση των γεγονότων.

Κείμενα – Παρουσίαση: ΡΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΙΔΟΥ

Αρχισυνταξία: ΝΤΕΠΥ ΓΚΟΛΕΜΑ

Έτος παραγωγής: 2003

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS