Τζόρτζιο Ντε Κίρικο – 10 Ιουλίου 1888

Ο μεγάλος ζωγράφος Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (Giorgio de Chirico) που έγινε παγκόσμια γνωστός για τη Μεταφυσική Ζωγραφική, αλλά και για την επιρροή που άσκησε σε καλλιτεχνικά ρεύματα του εικοστού αιώνα, όπως ο υπερρεαλισμός, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1888. Η παραγωγή του κατά την περίοδο 1911-19 αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία τους ως σημαντική και ξεχωριστή στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1975, τη συνέντευξη του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ:

(video)

Ενημερωτική εκπομπή επικαιρότητας με τους Χρήστο Οικονόμου και Νάσο Αθανασίου. Διευθυντής εκπομπής: Δημήτρης Λιμπερόπουλος. Πολιτιστικό ρεπορτάζ στο πλαίσιο της ιστορικής εκπομπής του ΕΙΡΤ «Οι Ρεπόρτερς» στο οποίο ο δημοσιογράφος Χρήστος Οικονόμου συναντά τον Ιταλό ζωγράφο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στο σπίτι του στη Ρώμη.

Ο Τζιόρτζιο ντε Κίρικο γεννήθηκε στο Βόλο το 1988 από πατέρα Φλωρεντινό, τον μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο που εργαζόταν ως μηχανικός και επέβλεπε την κατασκευή του θεσσαλικού σιδηροδρόμου και μητέρα Γενοβέζα.  Φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Γεώργιο Ροϊλό, Κωνσταντίνο Βολανάκη και Γεώργιο Ιακωβίδη. Το φθινόπωρο του 1906, μετά τον θάνατο του πατέρα του, εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και ξεκίνησε σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών που τις εγκατέλειψε τρία χρόνια αργότερα για να εγκατασταθεί στο Μιλάνο. Το 1918 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, ενώ τα επόμενα χρόνια ο ντε Κίρικο απέκτησε σημαντική φήμη και έζησε ανάμεσα στην Ιταλία, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Στην εκπομπή μιλάει για το πώς ξεκίνησε να ζωγραφίζει όταν σε παιδική ηλικία εξέφρασε τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ο μεγάλος καλλιτέχνης ξεναγεί τον θεατή στη συλλογή των έργων του στα οποία αποκαλύπτεται η χαρακτηριστική του τεχνική της Μεταφυσικής Ζωγραφικής (Παρίσι, 1911-19) που επηρέασε τους υπερρεαλιστές ζωγράφους, ο συνδυασμός μυθολογίας και αυτοβιογραφίας, η γεμάτη από οικογενειακές μνήμες σχέση με τη μητρική φιγούρα της Τζέμα ντε Κίρικο. Οι πίνακες του διέπονται από οραματικά και ποιητικά στοιχεία, ενώ χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη έμφαση του Ντε Κίρικο σε αινιγματικές συνθέσεις που αποτέλεσαν την προσωπική του μεταφυσική εικονογραφία: τις πλατείες με τα αγάλματα, τις μυστηριώδεις αρχιτεκτονικές συνθέσεις με τις καμάρες και τις στοές, τους πύργους, την αντιπαράθεση αινιγματικών αντικειμένων νεκρής φύσης.

Στη συνέχεια περιλαμβάνονται πλάνα από το εργαστήριό του όπου ο ζωγράφος δουλεύει τον πίνακά του “Το χέρι του Δία και οι εννέα Μούσες”.

Ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών στη Ρώμη το 1978.

Η εκπομπή προβλήθηκε στις 23 Μαΐου 1975

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS